Cum scoti ce e mai bun dintr-un job "fara scapare"

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 18:12
2258 citiri
Cum scoti ce e mai bun dintr-un job "fara scapare"

Intr-un mediu economic incert si mai ales atunci cand ai senzatia ca nu ai cum sa ajungi mai departe in cariera, starea latenta isi face foarte usor aparitia si iti poate distruge orice urma de reusita in viitorul apropiat. Specialistii in HR insa, sunt de parere ca oricat de blocate ar parea toate caile, doar tu esti cel care poate face ca macar o schimbare sa fie posibila, potrivit Forbes. 

Marian Rujoiu, Manager Extreme Training este de parere ca daca angajatul nu reuseste sa isi gaseasca un alt job, si este fortat de imprejurari sa ramana in acelasi loc, acesta ar trebui sa caute modalitati creative, mai deosebite de a duce la indeplinire lucrurile respective.

“Acesta este un antidot impotriva plafonarii” a declarat Rujoiu pentru Bloombiz.ro.

Managerul Extreme Training mai recomanda ca angajatii sa urmeze in tot acest timp cursuri de dezvoltare personala si profesionala .

“Daca simti ca nu ai posibilitati de promovare si daca te simti plafonat, atunci alege sa iti tii mintea treaza, activa pentru ca sunt lucrurile cu care vei ramane, indiferent ce sa va intampla cu compania respectiva sau cu cariera ta”  sustine acesta.

Fa-ti planuri mai mari

Concentreaza-te pe obiectivele pe care le-ai avut mereu si nu inceta in niciun minut sa iti pregatesti intrarea pentru un nou job.

Dobandeste noi aptitudini

Vorbeste cu seful tau despre lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a invata cat mai multe lucruri si petrece-ti urmatoarele trei luni imbunatatindu-ti aptitudinile atat in cadrul companiei, cat si in afara ei.

Exista multe moduri prin care poti dobandi noi aptitudini, spun specialistii.

Asuma-ti responsabilitati suplimentare, urmeaza cursuri, exerseaza vorbirea in public si cunostintele de IT.

“Un alt sfat este sa se preocupe mai mult de a invata de preferat, cel putin un lucru nou, in fiecare zi. Poti sa inveti sa faci ceva nou astazi in Excel, sau legat de internet, sau legat de word, sau legat de o tehnica de negociere sau o tehnica de vanzari. Sa incerci in fiecare zi sa aduci o plusvaloare tie ca persoana, pentru ca intr-un viitor mai apropiat sau poate mai indepartat, aceste lucruri iti vor folosi” a spus Marian Rujoiu.

Acest proces genereaza nevoia de a realiza din ce in ce mai multe lucruri si iti va starni curiozitatea, pentru viitor.

Vorbeste despre cariera ta cu cati mai multi oameni

Actualizeaza-ti CV-ul pe LinkedIn, spune-le oamenilor ca ai avut un an excelent si ca esti in cautarea unor schimbari benefice.

Explorarea tuturor oportunitatilor care iti apar in cale nu reprezinta neaparat o lipsa de loialitate, pentru ca toata lumea ar trebui sa aiba mereu doua variante, chiar daca acest lucru poate insemna pentru unii “a trisa”.

Schimba perspectiva

Poti lupta impotriva inertiei facand schimbari in situatia ta de acum.

Ofera-te voluntar pentru relocarea biroului sau cere permisiunea sa lucrezi de acasa, o zi pe saptamana.

Orice miscare, chiar si schimbarea orei se sport in locul pauzei de masa te poate ajuta sa privesti jobul tau intr-un mod diferit.

Fa-ti curatenie pe birou, decoreaza-l diferit sau schimba sursa de lumina, te sfatuiesc specialistii.

Fa o miscare laterala

Poti lua in considerare si ideea de a ocupa un alt post pe aceeasi treapta ierarhica, in companie.

Stai de vorba cu oamenii care se afla in aceeasi situatie

Organizeaza iesiri regulate cu cativa prieteni din domenii diferite si discutati despre obiectivele carerei voastre si frica de a face o miscare.

Invata sa daruiesti

Ajuta un coleg mai nou sa invete cum ar trebui sa se descurce pe postul sau.

Entuziasmul sau si gandul ca ai facut un bine cuiva te vor revigora, spun specialistii.

Asigura-te ca ai viata personala

Concentreaza-te asupra vietii din afara companiei, astfel incat sa gasesti noi si noi motive pentru a pleca de la birou si a te bucura de week-end.

Ia-ti zile libere

Orice week-end prelungit te poate ajuta sa iti dezvolti o viziune despre cariera ta, asa ca nu ezita sa ceri cateva zile libere, din cand in cand.

Desprinde-te de tot ce te leaga de jobul tau

Da-ti seama care este motivul pentru care te-ai blocat in acelasi punct si apoi fa un efort sa te apropii incet, incet de o schimbare.

“Carligele” carierei, precum faptul ca esti foarte atasat de colegi sau pur si simplu faptul ca iti e frica sa o iei de la capat, pot sa te aduca in stadiul de inertie profesionala completa.

Aceste “carlige” obstructioneaza orice aptitudine a ta de a lua decizii rationale, utile pentru cariera ta.

Rezistenta la schimbare este un alt factor major care ii impiedica pe angajati sa faca un pas inainte in cariera lor, sustine Marian Rujoiu.

 “In momentul de fata traim intr-un mediu in continua schimbare. E un paradox, pentru ca trebuie sa te adaptezi, sa te schimbi in functie de un mediu care se schimba si el la randul lui.  Practic, cand tu ai reusit sa te schimbi, observi ca si schimbarea ta nu mai e de actualitate si trebuie sa te schimbi din nou” a declarat acesta pentru Bloombiz.ro.

Potrivit lui Rujoiu, comoditatea, victimizarea, si frica sunt alaturi de rezistenta la schimbare factori care impiedica orice angajat sa evolueze pe plan profesional.

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
#cariera, #fara, #job, #plafonare, #scapare , #Stiri Locuri de munca