Cum sa-ti refuzi seful

Miercuri, 05 August 2009, ora 21:34
4371 citiri
Cum sa-ti refuzi seful

Cand te gandesti la copilarie si-ti amintesti cum mama iti spunea “Mai vedem noi,” suna intotdeauna mai bine decat un “Nu” clar si raspicat. “Posibil” este suficient cand ii ceri sefului tau putin timp liber, iar “O sa ma gandesc la asta” iti da speranta cand ceri o marire de salariu.

Desi toate aceste raspunsuri sunt de fapt un mod mai politicos de a spune “nu”, sunt mai usor de digerat decat refuzul direct. Desi sa auzi “nu” este destul de dificil, se pare ca sa il spui este si mai dificil pentru unii oameni – mai ales cand vine vorba de a-ti refuza seful, scrie CareerBuilder.com.

“Multi dintre angajati evita sa-si refuze seful, pentru ca se tem ca acest lucru le va distruge relatia cu acesta, ar putea sa-i coste jobul sau ar putea sa para nerespectuosi,” spune Joseph Grenny, co-autor al "Crucial Conversations." “Cu abilitatile potrivite, este posibil sa fii 100% sincer si respectuos in timp ce porti aceasta discutie importanta.”

Adevarul este ca nu poti spune “da” la orice, asa ca este esential sa te pozitionezi in cel mai bun mod posibil daca si cand vei fi nevoit sa spui “nu” la serviciu. Important nu este ceea ce spui, ci cum o spui, spun expertii.

“Multi dintre noi nu rostesc acest cuvant de teama, mai ales in situatia economica actuala,” spune Mary Byers, autoare a "How to Say No ... And Live to Tell About It." “Este mai usor sa spui ‘nu’ la serviciu, daca nu rostesti cuvantul. In acest fel, seful tau nu va ramane cu impresia ca nu te subordonezi.”

Iata 5 situatii in care este posibil sa fii nevoit sau sa vrei sa spui “nu” la locul de munca si cum o poti face cu tact – si fara sa-ti pierzi jobul.

Cum sa spui nu...

... Seful iti incredinteaza prea multa munca

Poate fi dificil sa-i spui sefului ca ai o problema cu cantitatea de munca pe care ti-o incredinteaza, dar este posibil daca il faci sa se simta in siguranta, spune Grenny. Incepe cu fapte in loc de judecati aspre sau concluzii vagi si lasa-l sa inteleaga ca te preocupa interesele sale si ca le respecti, spune acesta.

“Lasa deoparte orice limbaj acuzator sau provocator si fii specific,” spune Grenny. “De exemplu, ‘Saptamana trecuta mi-ati dat 2 proiecte mari, pe care sa le termin in foarte scurt timp si a trebuit sa le finalizez, in timp ce imi efectuam si sarcinile obisnuite. Ma tem ca volumul mare de munca imi poate afecta calitatea muncii.’”

... Cereri deplasate

Daca seful iti cere sa-i faci comisioanele sau sa lucrezi in fiecare weekend si nu poti (sau simti ca nu ar trebui sa o faci), concentreaza-te pe ceea ce poti sa faci, spune Dr. Susan Fletcher, psiholog, autor si vorbitor.

“Data viitoare cand seful iti cere sa-i iei hainele de la curatatorie, in loc sa spui nu, spune ‘Pot sa raspund la telefon si sa va preiau mesajele cat timp lipsiti din birou,’” sugereaza Fletcher. “Sau daca seful iti cere sa gasesti o noua strategie pentru companie, in loc sa spui nu, spune ‘Ceea ce pot face este sa organizez o sedinta de brainstorming cu dumneavoastra si sa ajut in gasirea membrilor potriviti, capabili sa puna in practica aceasta strategie.”

... Ceva ce nu poti face

Desigur, este intotdeauna bine sa obtii noi abilitati, dar daca consideri cu adevarat ca nu esti persoana potrivita pentru jobul respectiv, ar trebui sa refuzi. Byers sugereaza sa raspunzi astfel: “Exista un alt departament in care acest proiect s-ar incadra mai bine sau cineva cu care am putea colabora?”

“Daca stii ca nu ai timpul necesar, resursele sau cunostintele pentru proiectul respectiv, este un moment propice pentru a deschide discutia despre cea mai buna modalitate in care poti finaliza sarcina,” spune aceasta.

... Termene-limita imposibil de respectat

Daca formulezi raspunsul intr-un mod care-l ajuta pe sef sa reconsidere cererea, vei fi in siguranta, spune Beth Sears, presedinte al Workplace Communication.

Fii atent la tonul vocii si incearca ceva de genul “Inteleg nevoia dumneavoastra de a gasi pe cineva care sa finalizeze acest proiect, insa am nevoie de putin ajutor pentru prioritizarea sarcinilor pe care le mai am. Mi-ati cerut sa termin ‘A’ pana maine, ‘B’ pana marti si ‘C’ pana vineri. Aceasta ultima sarcina, ‘D’, nu mi-ar permite sa le realizez pe celelalte. Cum ati prioritiza aceste sarcini?” sugereaza Sears.

... Orice este ilegal, imoral sau care incalca limitele personale

Refuza orice ti-ar putea crea probleme daca ai accepta. Cu alte cuvinte, daca ceva ar fi in detrimentul carierei sau impotriva integritatii tale, ar trebui sa spui intotdeauna “nu”.
Jennifer Bergeron, specialist in training HR, a spus recent “nu” unui dintre sefii ei, care ii ceruse sa-si minta managerul direct.

“Am spus, ‘Nu ma simt confortabil sa fac asta, pentru ca s-ar intampla X, Y su Z. Va rog sa nu-mi cereti sa mint pe cineva,” spune Bergeron. “Mi s-a raspuns, ‘In regula, ai dreptate. Nu mi-am dat seama.’”

#cariera, #job, #manager, #nu, #refuz, #sef , #Stiri Locuri de munca