Cum sa-ti creezi harta carierei

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 19:26
3874 citiri
Cum sa-ti creezi harta carierei

Fie ca esti somer, fie ca ai un job care nu te satisface, probabil ca suferi de ceva ce afecteaza multa lume: dezorientare profesionala. Nu esti unde ti-ai dori sa fii din punct de vedere profesional. Undeva pe parcursul drumului tau in cariera ai deviat si te-ai pierdut. Atunci cand conduci si te pierzi, o harta este necesara pentru a te readuce pe drumul bun. O harta a carierei este la fel de folositoare in vindecarea dezorientarii profesionale.

Acest articol descrie cum sa-ti dezvolti propria harta a carierei. Odata ce stii exact ce cale vrei sa urmezi, este mult mai usor sa ajungi unde vrei, afirma worktree.com.
Urmatoarele patru elemente sunt cele mai importante:

1.    Descopera imaginea de ansamblu

Pentru a crea o harta a carierei, trebuie sa faci un pas inapoi si sa observi pozitia in care te afli. Deseori este necesar sa faci mai multi pasi pana cand imaginea de ansamblu va deveni clara. Intregul scop al acestei harti este sa creezi o cale catre obiectivul final. Abilitatea de a imagina intregul drum este cruciala.

Pe masura ce pasesti inapoi pentru a analiza pozitia ta, pune-ti urmatoarele intrebari:

•    Cat de departe in viitor vrei sa planuiesti? Un an? Cinci ani? Zece ani?
•    Care caracteristici profesionale sunt cele mai importante pentru tine? Locatia? Salariul? Posibilitatile de promovare?
•    Exista flexibilitate in cazul ocolirilor neasteptate? Nu stii niciodata cand sotul/sotia va gasi un job in alt oras sau cand seful iti va face actuala slujba insuportabila.

2.    Fa putina munca de cercetare

Procesul de concepere a planului nu ar trebui sa fie un act stationar. O parte vitala din crearea hartii de cariera este strangerea informatiilor. Pana la urma, nu te poti pregati cu adevarat pentru o calatorie daca nu ai dobandit o intelegere detaliata a locurilor in care vrei sa mergi. Determinarea caii pe care vrei sa o urmezi in urmatorii ani necesita multa munca de teren. Trebuie sa identifici actiunile specifice pe care trebuie sa le intreprinzi in drumul tau spre succes si implinire profesionala.

Exista numeroase metodeprin care poti obtine informatiile necesare crearii unei harti de cariera eficiente. Printre cele mai cautate alegeri se numara:

•    Citirea revistelor de specialitate si analizelor profesionale.
•    Intervievarea expertilor din domeniu.
•    Gasirea unui mentor care are deja succes avand jobul la care aspiri tu.

3.    Incepe sa te vinzi

Pe masura ce analizezi calea spre succes, trebuie sa-ti dai seama de modul in care te poti plasa pe acea cale. Acest lucru inseamna ca ai nevoie sa pastrezi o legatura cu companiile si/sau domeniile pe care le vezi in viitorul tau. Cum deja stii, sa obtii jobul pe care il vrei nu este un lucru usor. De aceea, marketingul este o parte esentiala din harta carierei.

Mai important decat orice, o strategie de marketing pentru harta carierei ar trebui sa atinga uramtoarele puncte:

•    Identificarea pietei: Ca orice afacere care trebuie sa se decida asupra targetului, si tu trebuie sa te decizi asupra companiilor si domeniilor carora te vei vinde. Fii exact. Sa ai doar o idee generala inseamna sa nu fi concentrat. Fa o lista specifica, astfel incat sa-ti poti aloca timpul si eforturile in mod potrivit.
•    Identificarea punctelor forte si a slabiciunilor: Cand o afacere isi vinde produsele, nu-ti spune doar numele produsului. Reclamele pun accentul pe avantajele produsului. Tu trebuie sa pui accentul pe abilitatile tale si sa-ti estompezi slabiciunile cand incerci sa te vinzi. Roaga-ti prietenii sa te ajute sa alcatuiesti o lista cu toate caracteristicile tale pozitive si negative.
•    Declara-ti misiunea: Poate parea banal sa-ti dezvolti o declaratie a misiunii pentru tine, insa aceasta are o functie foarte valoroasa. Necesita procesul de a-ti explica in mod concret obiectivele. Facand acest lucru, indepartezi detaliile nefolositoare si te concentrezi mai bine pe propria persoana.

4.    Planuieste pentru lucrurile neasteptate

Deseori, cand cineva isi dezvolta o harta a carierei, isi da seama ca nu se afla pe drumul pe care ar trebui sa se afle. Acest lucru este absolut normal, insa inseamna si ca revenirea pe drumul cel bun va necesita o schimbare de directie.

Nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul. Sa-ti schimbi drastic viata poate uneori sa complice si mai mult lucrurile. O preocupare foarte importanta pe care trebuie sa o ai este stabilitatea financiara. Harta carierei este valoroasa doar atunci cand este realista, asa ca ar trebui sa tina cont de orice preocupare financiara. Pe masura ce-ti planuiesti viitorul, asigura-te ca ai un plan financiar care sa te ajute sa faci fata in cel mai rau caz.

Cu fiecare pas pe care-l faci, harta carierei ar trebui sa raspunda la urmatoarea intrebare: “Imi permit sa merg mai departe?” Iar raspunsul trebuie sa fie unul afirmativ.

Sa planuiesti dinainte inseamna sa faci miscari concentrate. Odata ce ti-ai planuit drumul, trebuie sa actionezi fara nici o ezitare. Nu uita sa verifici harta carierei in mod regulat, pentru a te asigura nu mentii cursul. Efectueaza prognoze si continua sa planuiesti. Cand piata muncii este una cu probleme, oamenii care o duc bine sunt cei care o idee bine definita asupra locului in care vor sa ajunga. Tine minte, sa conduci este mult mai usor atunci cand esti cu ochii la drum. Planuire fericita!

#cariera, #harta, #job, #management, #profesionist, #somer , #Stiri Locuri de munca