Cum sa nu-ti mai fie ignorate ideile profesionale

Duminica, 09 August 2009, ora 21:16
1787 citiri
Cum sa nu-ti mai fie ignorate ideile profesionale

Esti la o sedinta la care se discuta diverse idei pentru implementarea unui nou program in companie. Dupa cateva discutii, vii cu o idee. Aceasta este ignorata cu desavarsire.
Zece minute mai tarziu, unul din colegii tai spune “Am eu o idee…” si reformuleaza sugestia ta aproape cuvant cu cuvant. De aceasta data, ideea “ta” este intampinata cu aplauze din partea colegilor.

Daca ti s-a intamplat vreodata asta, nu esti singurul.

Sonia Herasymowych, consultant in diversitatea mentala, spune ca unul dintre motivele pentru care ideile nu sunt mereu recunoscute din prima este diferenta dintre stilurile de gandire.

Persoanele la care domina activitatea emisferei cerebrale drepte tind sa fie intuitive. Acestea pot sa sara direct la concluzie si sa o exprime inaintea colegilor la care predomina activitatea emisferei stangi.

Doar dupa ce o discutie logica va conduce la ideea respectiva, “ganditorii cu emisfera stanga” o vor recunoaste cu adevarat, spune Herasymowych.

Daca esti recunoscut sau nu pentru ideile tale depinde atat de momentul in care le comunici, cat si de modul in care o faci. Iata cateva tehnici de comunicare ce te pot ajuta sa fii apreciat pentru ideile tale.

1.    Comunica cu incredere

In cartea sa, "Talking From 9 to 5," Deborah Tannen afirma ca angajatii care sunt realmente auziti la sedinte sunt cei care tind sa vorbeasca mai direct, mai tare si mai puternic decat colegii lor, scroe CareerBuilder.com.

“Multi oameni incearca sa evite sa para ca ar face presupuneri, introducandu-si declaratiile cu ‘Nu stiu daca asta va merge, dar…’ sau ‘Probabil ca v-ati gandit deja la asta, dar…’” Totusi, asemenea introduceri pot determina ignorarea continuarii.

“Femeile sunt deseori invatate sa nu se laude cu realizarile lor, in timp ce barbatii fac exact pe dos,” spune Sandra Beckwith, autoare a "Why Can't a Man Be More Like a Woman?"

“Le sfatuiesc pe femei sa mimeze increderea masculina atunci cand isi prezinta ideile, astfel incat sa aiba mai multe sanse de a fi auzite si recunoscute.”

“Fii sigur pe tine atunci cand iti exprimi o idee,” spune Pamela J. Holland, co-autoare a "Help! Was That a Career Limiting Move?" “Daca exprimi ceva la o sedinta, dar o faci fara convingere – chiar daca este o idee sclipitoare – exista sansa de a fi trecuta cu vederea sau chiar “furata” de cineva care ii recunoaste valoarea si si-o asuma.”

2.    Spune-i sefului tau

Andrea Kay, autoare a "Life's a Bitch and Then You Change Careers," spune ca “Trebuie sa te asiguri ca seful tau iti cunoaste ideile si realizarile. Nu presupune ca va observa. Sefii sunt prea ocupati cu propriile probleme. Daca ai o idee despre cum poti imbunatati un proces, un proiect sau o relatie, despre cum poti creste vanzarile sau altele, spune-o cu voce tare.

“Daca nu te poti intalni cu el, scrie-I,” spune Kay. “Daca o faci prin e-mail, pune un titlu sugestiv si concret.”

3.    Obtine sprijin din partea celorlalti

“Daca ai o idee buna, discut-o cu mai multi oameni, lucru care iti va permite sa-ti asumi meritele si ii va impiedica pe altii sa isi asume ideile tale,” recomanda peter Handal, presedinte si CEO la Dale Carnegie Training.

“Totusi, recunoaste si meritele celor din jur si daca iti impartasesti ideea cuiva si acesta sau aceasta vine cu alta idee care o potenteaza pe a ta, pregateste-te sa vindeti o idee comuna,” adauga Handal.

4.    Clarifica lucrurile

Daca cineva isi asuma meritele pentru ideile tale si te afli intr-un mediu de lucru competitiv, ai putea sa fii nevoit sa lamuresti lucrurile. Beckwith sfatuieste, “Scrie un memo dupa intamplarea cu pricina, in care sa clarifici a cui a fost ideea – ‘Ma bucur sa vad ca lui X i-a placut ideea mea…’”

In alte locuri de munca, ar putea fi recomandat sa lasi lucrurile asa cum pica. Handal avertizeaza, “Daca faci parte dintr-o echipa, daca incerci sa obtii agresiv merite pentru ideile tale, vei parea nesigur si orgolios.”

5.    Obtine mai mult decat recunostinta

Daca cel care isi asuma meritele pentru ideea ta este chiar seful tau?

“Daca seful face asta, iti este dator,” spune Ted Sun, coach si autor al "Secrets of Biz Success."

“Nu pierde din vedere faptul ca cel mai important job al tau este sa-ti sprijini managerul si sa-l faci sa arate bine,” spune Holland. “Daca asta inseamna sa-l lasi sa-si asume meritele pentru ideile tale, asa sa fie. Recompensele pe care le obtii in culise, in ceea ce priveste performanta ta si sprijinul profesional, ar trebui sa depaseasca acest inconvenient. Toate acestea se intampla in cazul in care ai un manager in care ai incredere si care iti demonstreaza respect si intelegere in alte feluri.”

Daca seful tau isi asuma meritele tale in mod constant, fara sa te recompenseze in alt fel, ar putea sa fie timpul sa-ti cauti un nou job. Insa Steven L. Katz, autor al "Lion Taming: Working Successfully with Leaders, Bosses, and Other Tough Customers," are un alt punct de vedere.

“Cand vine vorba de sefi, clienti si alti oameni pe care vrei sa-i implici in ideile tale, adevaratul test al valorii unei idei este daca realmente o transforma intr-o idee proprie,” spune Katz. “Mai mult decat recunostinta, ceea ce vrei cu adevarat intr-o organizatie este influenta!”

#cariera, #idei, #job, #manager, #plan, #recunostinta, #sedinta , #Stiri Locuri de munca