Cum sa incepi noul job cu dreptul

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 17:22
3073 citiri
Cum sa incepi noul job cu dreptul

Fie ca esti un proaspat absolvent de facultate care a primit recent primul job serios, sau ai deja ceva experienta, prima perioada la un nou loc de munca iti produce oricand un anumit nivel de stres. Daca nu tii pasul cu procesele, politicile companiei, cu noii colegi si nu realizezi care sunt prioritatile, ai putea avea de "suferit" in continuare.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci o impresie buna in prima perioada la noul job.

Nu iti asuma rolul de "intrus"

Ai putea incepe relatia cu colegii pe un picior gresit, daca stai deoparte si astepti sa fii abordat de ei.

Timiditatea poate fi confundata foarte usor cu o atitudine neprietenoasa sau chiar de snob.

Intra in vorba cu noii colegi, prezinta-te si gaseste modalitati de socializare, chiar si cu cei cu care nu muncesti direct, zilnic.

Cu cat esti mai "dezghetat", cu atat mai repede vei reusi sa stabilesti un raport clar intre tine si resul oamenilor, care te va ajuta sa obtii informatii si resurse valoroase.

Documenteaza-te despre companie

Brosurile despre companie sunt foarte utile, alaturi de orice informatie poti gasi online, pentru ca o presupunere nepotrivita despre modul de utilizare a mediului online, securitate, politicile pentru retelele sociale sau codul vestimentar, iti poate cauza probleme.

Chiar daca multe dintre aceste informatii iti vor parveni in perioada de inceput, in tururile de orientare, cel mai bine ar fi sa citesti toate protocoalele si procedurile, pentru a evita situatia in care incalci regulile, din greseala.

Fii atent si la regulile nescrise

Cultura corporatiei este de foarte multe ori pastrata si in alte modalitati, diferite de cele scrise cu cerneala pe hartie.

Da-ti seama daca seful tau refera sa primeasca actualizarile prin e-mail sau direct, daca cei din echipa aduc mereu laptop-urile in sedinte sau daca ziua de vineri este perceputa drept o zi mai lejera.

Observand comportamentul oamenilor, stilul lor de munca si preferintele comunicationale poti sa iti ajustezi propriul tau comportament si, implicit iti vei face mult mai usoara perioada de acomodare.

Fii cat mai diplomat

Managerul tau asteapta de la tine sa oferi perspective noi si solutii inovative, de aceea specialistii te sfatuiesc sa fii foarte atent in ceea ce priveste modul si locul in care iti prezinti ideile si feedback-ul.

E o idee foarte buna sa iti sustii ideile sau sa impartasesti impresiile, dar trebuie sa faci asta intr-un mod cat mai politicos.

Atitudinea de superioritate nu poate decat sa iti dauneze, intr-un post nou, de aceea expertii te sfatuiesc sa eviti criticile aspre si comparatiile cu ultimul tau loc de munca.

Fii ingaduitor cu tine


Este admirabila dorinta de a demostra ca esti un adevarat profesionist, insa noii tai colegi nu vor fi foarte impresionati daca promiti prea mult si nu reusesti sa realizezi ceea ce ai promis.

Asteapta sa treaca putin timp inainte sa incerci sa rezolvi orice aspect problematic din proiectele companiei, timp in care sa iti imbunatatesti aptitudinile in responsabilitatile de baza.

Asumandu-ti mai mult decat poti sa indeplinesti, risti sa te trezesti cu un volum de munca pe care nu il vei putea sustine, iar asta nu poate sa faca bine imaginii tale in companie, spun expertii.

Ia lucrurile usor

Nu te judeca foarte tare daca simti nevoia sa adresezi intrebari sau in situatia in care ai facut o greseala, in noul job.

Cand treci prin momente de indoiala in ceea ce priveste propriile competente, adu-ti aminte ca si managerul si colegii tai stiu ca e dificila perioada de inceput si cel mai probabil, iti acorda o "perioada de gratie" pana intri in ritmul lor.

#companie, #de, #job, #loc, #munca , #Stiri Locuri de munca