Cum sa facilitezi munca de echipa

Joi, 06 Decembrie 2007, ora 23:05
1680 citiri
Cum sa facilitezi munca de echipa

Sa conduci o echipa este diferit de a facilita munca in echipa. De obicei, intr-o echipa de afaceri, managerul si facilitatorul sunt doi oameni distincti. Un facilitator nu este membru al echipei in sensul tare al cuvantului.Tot ce-ti trebuie: un grup de oameni, timp, un computer, hartie si pix, abilitati de comunicare.

Pasii:

1. Facilitatorul este monitorul procesului. El este cel care pastreaza echipa pe directia cea buna, pentru a ajunge la scopul sau misiunea propusa. Ea nu-si da cu parerea despre problemele grupului si nici nu voteaza in nici o decizie a grupului.

2. Cateodata facilitatorul este si time keeperul in sedinte, si chiar ia notite in timpul acestora, dar acesta este un rol separat. O echipa mare cu un tel pe termen lung, care implica o durata de 4-6 luni, va beneficia de pe urma acestei impartiri a rolurilor si din a nu permite facilitatorului sa faca monitorizarea.

3. Facilitatorul trebuie sa se ocupe de distractiile care pot avea efect asupra grupului, inclusiv de membrii grupului care pot avea acest efect. In aceasta categorie se afla si aceia care monopolizeaza grupul incercand sa aduca prea mult input personal, nepermitandu-le celorlalti membrii sa aibe un cuvant de spus. Asta poate insemna de asemenea ca el se va ocupa si de problemele legate de performanta, inclusiv situatiile cand un membru lipseste prea des.

4. Procesul de facilitare include si ghidarea grupului daca acesta devine impotmolit cu alte activitati care impiedica atingerea scopului final. Facilitatorul implica altii angajati in prezentarea informatiilor catre grup sau oferirea de informatii de la experti pe un subiect legat de misiune.

5. Persoana care-si ia rolul de facilitator va lucra indeaproape cu liderul echipei si se va intalni cu acesta in afara grupului pentru a analiza progresul si pentru a face recomandari directionale. In mod obisnuit, desi facilitatorul poate sa directioneze comportamentul indiviziilor, liderul de echipa este cel care ar administra actiuni de natura corectiva.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.