Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum sa construiesti o echipa de succes - 17 Noiembrie 2008

Cum sa construiesti o echipa de succes - 17 Noiembrie 2008

Daca vrei sa-ti dezvolti cariera, trebuie sa demonstrezi ca ai calitatile necesare pentru a fi un lider bun. In sfarsit, companiile au inceput sa-si dea seama ca aptitudinile "soft", cele care nu tin de pregatirea profesionala, sunt la fel de importante ca aptitudinile tehnice si, astfel, pun accent mai mare pe dezvoltarea si rasplatirea liderilor care obtin rezultate bune.

Una dintre aptitudinile pe care toti liderii trebuie sa si-o dezvolte este cea de recruta oameni talentati, cu potential mare. Responsabilitatea recrutarii acestor persoane nu cade doar pe umerii celui care tine interviurile si face campaniile de angajare. Exista multe cai prin care tu, ca lider, poti sa faci munca acestor "recruiteri" mai eficienta.


Recrutarea nu trebuie sa fie pur reactiva, adica facuta doar cand exista posturi libere in companie, ci trebuie sa fie o activitate continua. Iata cateva trucuri pentru a maximiza rezultatele campaniilor de recrutare.


1. Atunci cand vrei sa avansezi pe cineva, uita-te intai la echipa pe care o ai deja. Intotdeauna e mai bine sa te uiti in interiorul organizatiei, inainte de a aduce oameni din afara. Rasplateste-i pe angajatii care isi dezvolta in mod activ abilitatile si care sunt loiali companiei. Deschide ochii si urmareste daca exista cineva pregatit pentru responsabilitati mai mari.


2. Daca esti membru activ al comunitatii de afaceri, incepe sa construiesti relatii cu posibili candidati. Recrutarea este foarte asemanatoare cu marketingul / cu cat te porti mai bine cu potentialii viitori angajati, cu atat vor fi mai receptivi la discutiile de recrutare. Tine legatura cu cei pe care ti-ai dori sai ai in echipa intr-o buna zi.


3. Construieste-ti o reputatioe de lider puternic. Construirea unei echipe este una din situatiile in care reputatia trebuie sa vina inaintea ta. daca esti cunoscut ca fiind un lider bun, candidatii vor dori sa lucreze pentru tine. An dupa an, lipsa opotunitatilor este mentionata ca principalul motiv pentru care angajatii isi parasesc companiile. Candidatii care se gandesc bine la cariera lor stiu ca managerul poate sau nu sa ofere aceasta oportunitate si iau decizia in consecinta.


4. Nu te lasa intimidat de candidatii foarte dinamici si cu potential mare. Multi manageri renunta la unii candidati pentru ca se simt intimidati de ambitia acestora. In loc sa iti faci grija ca cineva s-ar putea sa-ti ia postul (daca asta este primul tau and, inseamna ca ai proble mari cu tine insuti), gandeste-te mai bine cine ar putea sa te inlocuiasca atunci cand vei avansa pe un post cu o responabilitate mai mare.


5. Evita sa cazi prada tentatiei de a angaja pe cineva la fel ca tine. E foarte bine sa simti o legatura cu candidatul, dar tine minte ca nu angajezi pe cineva ca sa-ti fie prieten. Mai bine cauta pe cineva care sa completeze bine echipa.


6. Selecteaza candidati pasionati de munca lor. Pasiunea e greu de evaluat intr-un interviu. Totusi, sunt unele semne dupa care te poti uita si unele intrebari prin care poti afla daca persoana din fata ta este pasionata de ceea ce face:

- Educatia si experienta sa profesionala descriu o linie ascendenta? Acest lucru demonstreaza o buna cunoastere a domeniului de activitate si o dorinta de dezvoltare.

- Se implica activ in comunitatea de afaceri? Profita de oportunitatile de dezvoltare?

- Afla de ce au ales aceasta meserie.

- Tine minte care sunt obiectivele lor profesionale. "Vreau sa lucrez pe un post unde sa-mi folosesc calitatile sau sa fiu manager" nu e suficient. Cauta doar rasplata materiala sau vor sa se dezvolte profesional?

- Afla care aspect al muncii lor le ofera cea mai mare satisfactie.


7. Nu te mai multumi cu mediocritatea. Sa nu-ti fie teama sa amani decizia pana cand gasesti candidatul potrivit. Fii creativ cand trebuie sa te descurci cu angajati putini. Poti redistribui atributiile in cadrul echipei si poti angaja oameni temporar, pentru a completa in locurile unde se simte o lipsa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1986 ori