Cum sa avansezi ajutandu-ti seful

Luni, 09 Martie 2009, ora 21:58
2487 citiri
Cum sa avansezi ajutandu-ti seful

Te-ai intrebat vreodata de ce unele persoane sunt avansate in cariera si laudate, iar altele nu? Sau te-ai gandit cum ai putea face sa-ti cresti sansele de a fi avansat si de a fi apreciat pentru munca deosebita pe care o prestezi?

Desigur, nu exista un raspuns simplu la aceste intrebari. Oamnii sunt avansati din mai multe motive, unele corecte si rezonabile, altele nu - asta-i viata. Insa daca ai de gand sa incesrci sa-ti maresti sansele de a fi avansat in firma si daca vrei sa ai mai multe responsabilitati, exista o strategie pe care ai putea sa o incerci:

Fa munca sefului tau!

Sigur, aceasta strategie pare simpla la suprafata, insa in practica nu este chiar atat de facila. Iata cum functioneaza: persoana care are cea mai mare influenta in ceea ce priveste avansarea ta (fie ca aceasta influenta este benefica sau nefasta) este seful tau. El este cel care te poate ajuta sa avansezi sau te poate ingropa. Cum poti sti sigur de ce natura va fi contributia lui?

Performantele tale au o mare importanta. Insa evaluarea acestora tine de perceptie. Asa ca ii poti crea sefului tau o impresie pozitiva puternica daca ii faci viata mai usoara. Pentru a face acest lucru, trebuie:

- sa ii reduci volumul de munca

- sa elimini micile probleme care il sacaie

- sa previi problemele majore pentru care el ar fi raspunzator

Daca devii folositor pentru seful tau, acest lucru nu va trece neobservat.

Insa nu este chiar atat de usor. In timp ce vrei sa devii cat mai folositor pentu seful tau, trebuie sa te asiguri ca nu ii uzurpi functia si responsabilitatile. Cel mai rau pentru tine ar fi daca ai prelua din sarcinile sefului atunci cand el nu vrea ca tu sa faci asta. Asa ca trebui sa iti cunoasti seful destul de bine incat sa iti dai seama ce poti si ce nu poti sa faci - limitele autoritatii si ale razei tale de actiune.

Iata cateva ponturi care te pot ajuta:


- cunoaste-ti seful destul de bine incat sa afli ce il enerveaza sa faca in postura de sef? Ce lucruri in sacaie zi de zi?

- incearca sa-ti dai seama daca exista vreun mod in care poti rezolva, din pozitia pe care o ocupi, acele probleme care il enerveaza pe sef zi de zi

- hotaraste-te daca ar trebui sa faci ceva ca sa ajuti sau nu. Daca iti cunoasti seful destul de bine, cel mai probabil vei sti cam cat de mult poti actiona fara ca el sa se simta amenintat. Cel mai bine este sa verifici ce ai putea sa faci si sa ii prezinti solutia sefului, cerandu-i, daca e nevoie, permisiunea sa te ocupi tu de acea problema. In acest fel, seful nu va simti ca vrei sa intri pe teritoriul lui.

- nu face aceste lucruri intr-un mod in care poate parea ca vrei doar sa "aduni puncte" sau sa iti manipulezi seful. Fa-o cu idee clara ca vrei sa ajuti si ca daca nu observa numeni, nu-i nicio problema, atata timp cat usurezi viata cuiva. (Aceasta mentalitate te va ajuta sa nu pari un angajat egoist si manipulator)

In viata nu prea exista garantii, asa ca nici aceasta tehnica nu vine cu o garantie sigura. Insa, de multe ori, oamenii care au incercat-o au observat rezultate bune in ceea ce priveste pozitia lor la serviciu si modul in care sunt priviti de superiorii lor. Iar cel mai bun lucru la aceasta strategie este ca toata lumea castiga - seful are mai putine lucruri stresante pe cap, tu arati ca esti un angajat responsabil, care merita mai mult, iar firma merge bine.

#promovare avansare sef job , #Stiri Locuri de munca