Cum sa ajungi la Hollywood

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 01:25
21109 citiri
Cum sa ajungi la Hollywood

Nu arati ca Brad Pitt si nu ai talentul actoricesc al lui Meryll Streep, dar vrei, totusi, sa lucrezi la Hollywood? Se pare ca exista o sansa si pentru tine.

Stii care este cea mai dorita slujba de incepator la Hollywood? Sa lucrezi la serviciul de corespondenta al binecunoscutei William Morris Agency, una dintre principalele agentii de impresariat talente din bransa.

"Sa ai primul job in cadrul unei agentii iti odera cea mai buna priveliste de ansamblu a acestei branse", spune Carole Kirschner - strateg al carierei, instructor si director de televiziune cu experienta - indiferent daca aspiri la conducerea unui post TV, a unui studio de film sau a unei agentii de talente.

Dupa parerea sa, lucrul in cadrul unei companii de productie, al unui studio sau al unei televiziuni iti ofera o singura perspectiva asupra domeniului "showbusiness": ori cea a vanzatorului, ori cea a cumparatorului. De cealalta parte, insa, munca in cadrul unei agentii iti arata o cu totul alta imagine a "terenului de joc". De la serviciul de corespondenta, angajatii vad cum si de ce se fac afacerile din domeniu si pot sa isi faca si multe relatii.

Treab asta in felul urmator: concurenta e acerba, lucru usor de inteles daca ne uitam laoamenii care au iesit de aici. Michael Eisner, Michael Ovitz si Jeffrey Katzenberg sunt doar cativa dintre "greii" Hollywood-ului care si-au inceput cariera la mesagerie.

Nimeni nu neaga faptul ca Hollywood este un oras construit pe frumusete si pe relatii. Dar daca iti lipsesc ambele - sau daca nu-ti pasa de niciuna - exista, totusi, moduri de a-ti face intrarea in "Fabrica de Vise". Nu ai nevoie decat de ceva istetime, tenacitate si foarte multa bafta. De asemenea, multa rezistenta. Si totusi, chiar daca indeplinesti toate conditiile de mai inainte, tot nu exista nicio garantie a succesului. Sa reusesti sa devii o rotita in angrenajul Hollywoodului poate ca nu este la fel de greu ca a deveni urmatoarea Angelina Jolie, dar asta nu inseamna ca este un lucru usor.

Pentru scriitorii aspiranti, un mod promitator de incepere a carierei este sa sa se angajeze pe post de cititori de scenarii la o companie de productie. Ce au de facut - a citeasca, sa faca recenzii (in limbajul de specialitate - sa faca un sumar si o evaluare a componentelor scenariului) si, in cele din urma, sa decida daca sa reomande sau nu scenariile respective pentru productie. Nu este o slujba usor de obtinut si probabil este nevoie de ceva experienta de recenzare, insa jobul ofera o lectie importanta despre ce inseamna sa scrii un scenariu si despre gusturile din bransa.

Un alt drum pe care il pot urma cei care vor sa scrie - sa scrie un scenariu de proba. Multi dintre scriitorii de top din televiziune, printre care Brenda Hampton (care a lucrat la serialul Al Saptelea Cer) si Joss Whedon (care a lucrat la Buffy, spaima vampirilor), au inceput asa. O alta abordare des urmata este sa-ti alegi un serial pe care il stii si sa incerci sa scrii scenariul unui episod. Acesta este un mod foarte bun de a te familiariza cu procesul de scriere al unui scenariu si de a atrage atentia unui impresar sau producator. Un scenariu de proba serveste drept CV virtual, si, cu putin noroc, ti-ar putea asigura intrarea printre scenaristi.

Sa devii asistent de productie pentru un film sau un serial este un mod prin care poti, pe de o parte, sa te familiarizezi cu productia de film si, pede alta parte, sa intri in contact cu factorii de decizie. Indatoririle zilnice pot fi variate si depind, in mare parte, de productie si de buget, insa nu trebuie subestimat timpul petrecut cu networkingul.

Apoi exista posturile de asistent. Unii vor spune ca asistentii existe pentru a hrani orgoliile unor sefi fuduli, insa restul stiu ca acest post este etapa obligatorie pentru intrarea in "fratia" Hollywood-ului. Cu toate ca, in mare parte, acest job implica facutul de cafele si raspunsul la telefon, uneori ai ceva timp liber sa citesti scenarii si sa scrii si recenzii pe marginea lor - si, in acest timp, sa-ti imbogatesti lista de contacte.

De asmenea, ce zici de o scoala de film? De multa vreme, aceasta a reprezentat o cale de acces la Hollywood pentru editori, producatori si directori. Printre institutiile celemai prestigioase se numara: University of Southern California (printre absolventi se numara George Lucas and Judd Apatow) si University of California, Los Angeles - UCLA (Francis Ford Coppola si Rob Reiner).

Pe langa cursurile de productie de film si de activitati conexe, aceste forme de invatamant iti ofera sansa de a intra in contact cu vasta retea de absolventi si de a te imprieteni cu oameni care ar putea deveni urmatorii Steven Spielberg. Concurenta este, insa, mare, iar oportunitatile cu adevarat mari sunt putine si rare.

Bineinteles, poti sa sari peste cursurile la seral si peste taskurile neinsemnate si umilitoare daca poti dovedi pe Internet ca ai un talent demn de Woody Allen. Internetul ofera un cadru care permite artistilor debutanti sa ia o camera in mana si sa le arate tuturor munca lor. Si ii poate face vizibili pentru impresarii care se folosescde aceasta zona pentru a cauta noi talente.

"Inainte spuneai , insa nu aveai nimic sa arati, sau , dar nu reuseai sa gasesti pe nimeni care sa-ti citeasca materialele", isi aminteste Kirshner despre cum era industria filmului inainte de aparitia internetului. "Acum, odata cu internetul, poti intr-adevar sa arati lumii de ce esti in stare."