Cum sa ajungi de la cautarea la obtinerea unui job

Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 10:28
2512 citiri
Cum sa ajungi de la cautarea la obtinerea unui job

Deseori, cand cei care isi cauta de lucru gasesc anunturi de angajare care ii intereseaza, trimit automat CV-urile si scrisorile de intentie angajatorilor. Apoi asteapta, intrebandu-se daca aplicatia lor se va transforma intr-o sansa la un interviu sau daca va ajunge intr-o “gaura neagra”, fara nici o sansa de a iesi la suprafata.

Din nefericire, acest proces este unul dintre cele mai ineficiente cai de a fructifica aceasta cautare, spune Richard Deems, co-autor al "Make Job Loss Work for You."

In schimb, acesta ii incurajeaza pe indivizi sa actioneze prin intermediul celor 5 pasi ai sai (Deems JobGetting Skills System) pentru a se asigura ca procesul de cautare a unui job se transforma in procesul de obtinere a unui job, scrie CareerBuilder.

Iata cei 5 pasi pe care ii recomanda Deems celor care isi cauta de lucru, pentru a avea succes, indiferent de nivelul profesional, ocupatie sau domeniu.

Pasul 1: Cerceteaza pozitia

“Cand auzi de un job care te intereseaza, contacteaza persoana care are autoritatea necesara pentru a te angaja,” spune Deems. “Aceasta este singura persoana in fata careia vrei sa ajungi. Ii spui ca ai inteles ca are un post disponibil si ca ai dori sa discutati despre nevoile sale in detaliu.”

Daca anuntul de angajare nu ofera numele persoanei in cauza, candidatii pot suna compania direct, pot verifica site-ul sau sau pot citi articolele si blogul angajatorului.

Deems spune ca obiectivele candidatului in acest punct ar trebui sa fie:

• Ca numele lor sa ajunga la cel care ia deciziile.

• Sa afle mai multe lucruri decat vor sti altii despre jobul respectiv.

• Sa se decida daca asta este pozitia pe care vor sa o urmeze.

Pasul 2: Cerceteaza compania

Inainte sa aplice pentru un job, candidatii ar trebui sa stie foarte multe lucruri, inclusiv istoria organizatiei, produsele si serviciile, fuziunile anterioare sau achizitiile, mediul si liderii.

Pentru a aduna aceste informatii, Deems sugereaza candidatilor:

• Sa ceara factorului decizional o copia a raportului anual sau orice alt material pertinent despre companie (daca nu este disponibil online).

• Utilizeaza internetul pentru a cerceta organizatia. Viziteaza web site-urile companiei, comunicatele de presa, blogurile, relatiile profesionale.

• Foloseste reteaua lor (atat online, cat si offline) pentru a gasi pe cineva care lucreaza deja in companie. Cere-i apoi o parere despre companie.

Pasul 3: Evalueaza-ti punctele forte si interesele

“Dupa ce ai explorat jobul si compania, trebuie sa te opresti, sa evaluezi si sa iei o decizie,” spune Deems. “Jobul reprezinta ceea ce vrei sa faci cu adevarat?”

Pasul 4: Realizeaza o strategie de pozitionare

Ulterior, candidatii ar trebui sa contacteze persoana care ia deciziile de angajare si s-o anunte ca vor sa fie luati in considerare pentru jobul in discutie. Apoi, trebuie sa intrebe ce trebuie sa faca pentru a fi angajati.

Deseori, factorul decizional va cere pur si simplu un CV, insa candidatii pot face mai mult pentru a se asigura ca ies in evidenta si se diferentiaza de ceilalti candidati, spune Deems.

“Planul tau de pozitionare trebuie sa reprezinte mai mult decat CV-ul. Trebuie sa faci lucruri care sa iti pastreze numele in fata angajatorului, chiar si atunci cand acesta evalueaza alte CV-uri. Pentru a face asta, ai nevoie de referinte, de cineva care sa poate vorbi despre tine, pentru tine. De asemenea, fa-ti timp sa notezi pasii pe care trebuie sa-i urmezi,” explica acesta.

Pasul 5: Implementeaza

Deems spune ca cei care isi cauta de lucru ar trebui sa faca 3 lucruri atunci cand sunt pregatiti sa isi implementeze planul de pozitionare. Acestea sunt:

• Asambleaza dosarul de aplicatie potrivit instructiunilor persoanei care ia decizia de angajare.

• Preda dosarul in persoana, daca este posibil. Daca nu, trimite-l prin e-mail sau prin posta – sau ambele.

• Apeleaza la follow-up. Asteapta 2 sau 3 zile, pentru a te asigura ca dosarul a ajuns la angajator; apoi suna pentru a verifica daca a fost primit. De asemenea, cand suni, pregateste-ti din timp cateva intrebari pentru angajator, pentru a stabili o data si o ora in care sa puteti discuta mai multe, fata in fata.

Unii pasi ar putea sa-i intimideze pe candidati la inceput, insa este o modalitate de a obtine rezultate sigure. “Candidatii care se afiseaza la intalniri si discuta cu oamenii sunt cei care isi mentin energia si increderea,” spune Deems.

“Cei care stau acasa si isi trimit linistiti CV-ul prin mail sunt deseori cei descurajati. Desigur, si acestia isi vor gasi probabil de lucru, intr-un final. Insa in acest fel, procesul va dura mai mult decat trebuie, iar jobul ar putea sa fie mai putin satisfacator decat ar trebui sa fie.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cautare obtinere job companie angajat cariera CV angajare , #Stiri Locuri de munca