Cum sa ai succes ca antreprenor cand ai sub 30 de ani

Joi, 12 Februarie 2009, ora 16:36
2307 citiri
Cum sa ai succes ca antreprenor cand ai sub 30 de ani

Contextul economic actual face ca gasirea unei slujbe si pastrarea ei sa fie din ce in ce mai greu de facut. Satui de nesiguranta, unii tineri sub 30 de ani au inceput sa treaca de la vana o slujba buna la a crea slujbe, incercand sa-si consruiasca propria afacere si sa fie propriii lor sefi.

Cei sub 30 de ani au cateva avantaje in noua economie: multi sunt la curent cu noile tehnologii, nu se tem sa isi asume riscuri si privesc piata dintr-o perspectiva proaspata.

Exista, insa, si reversul medaliei: de cele mai multe ori, tinerii nu au bani, nu au experienta manageriala si nici nu au rea avut foarte mult de-a face cu banci si imprumuturi.

Editia online a prestigiosului Wall Street Journal are cateva sfaturi pentru cei la inceput de drum in cariera manageriala.

1. Cere sfatul cuiva

Poate ca tu iti cunosti planul tau maret cu ochii inchisi, dar s-ar putea sa nu te pricepi foarte bine la scrierea unui plan de afaceri, la crearea si punerea la punct a unei firme sau la conducerea unei echipe. Cere ajutorul unor manageri care au acumulat deja ceva experienta. Poti face asta cautand absolventi ai facultatii tale care au reusit in afaceri sau te poti inscrie pe un grup online de antreprenori. De exemplu, in Statele Unite exista o organizatie care se numeste Score, in cadrul careia aproximativ 11.000 de directori de firma ofera voluntar sfaturi de business antreprenorilor, fin online sau chiar direct, prin seminarii.

Wall Street Journal il citeaza pe Joel Erb, manager al unei companii de servicii de marketing si comunicare online, care spune ca "prima problema pe acre cred ca am avut-o a fost sa-mi dau seama de unde sa incep". Erb are acum 25 de ani si a fondat o firma de web design cand avea doar 15 ani! A invatat singur programare, insa know-how-ul in ceea ce priveste finantarea companiei si extinderea ei l-a capatat de la mai multi "mentori".

2. Fii realist cand vine vorba de fonduri


In ziua de azi, e greu sa aduni capital pentru pornirea unei firme, indiferent ce varsta ai. Insa daca nu ai o istorie de credit solida si nici experienta in afaceri, s-ar putea sa-ti fie si mai dificil. Daca vrei sa arati ca esti serios, scrie un plan de afaceri si construieste-ti un prototip al companiei inainte sa intri pe usa unei banci sau in biroul unui potential investitor.

Din nou, Wall Street Journal vine cu un exemplu: atunci cand Mike Lasater a fondat, impreuna cu doi colegi de la Yale, o firma de servicii financiare specializata pe studenti, si-au stabilit tinte masurabile si si au cautat investitori doar dupa ce aceste prime tinte au fost atinse.

"Am reusit sa le aratam cum am progresat", spune Lasater, acum in varsta de 31 de ani, care avea doar 22 de ani cand a lansat compania. Firma sa, Higher One, directioneaza banii intre birourile de ajutor financiar si studenti, in peste 210 facultati si colegii americane. "Astfel, am reusit sa luam bani de la oameni care prima oaa ne refuzasera", adauga acesta.

Mai mult, sa nu ai bani la inceput poate fi chiar un lucru bun, pentru ca te invata sa fii foarte cumpatat.

3. Cauta imprumuturi specializate

Incearca sa gasesti imprumuturi facute special pentru tinerii antreprenori, care sunt oferite uneori de organizatiile care sprijina micii antreprenori.

4. Gaseste-ti un avocat bun


De preferat ar fi sa gasesti un avocat care a mai lucrat cu start-up-uri. Poate ca poti face tu singur tot estul de treaba, dar problemele legale ar fi cel mai bine sa le lasi pe mana unui specialist.

Poti incerca sa negociezi tarifele sau, daca ai un mare noroc, sa gasesti pe cineva dispus sa lucreze pro bono la inceput. Insa orice ai face, nu incepe o afacere fara un avocat. O sa ai nevoie de el pentru a-ti patenta ideile, pentru a-ti consolida firma si pentru a-ti apara interesele cand negociezi cu investitorii. Trebuie sa fii foarte atent la acest ultim aspect, mai ales cand ai de-a face cu un investitor "generos", de tip "business angel".

Potrivit lui Jerry Ross, director al Disney Entrepreneur Center, o organizatie non-profit din Orlando, Florida, "trebuie sa ai grija sa nu-ti cedezi toata afacerea cuiva doar pentru a primi niste bani".


#antreprenor, #succes , #Stiri Locuri de munca