Cum sa ai o atitudine pozitiva la birou

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 19:33
4175 citiri
Cum sa ai o atitudine pozitiva la birou

Este usor sa zambesti la serviciu cand lucrurile merg bine. Insa in economia de azi, cand joburile sunt nesigure si viitorul imprevizibil, poate fi dificil sa ramai optimist la locul de munca, mai ales atunci cand esti inconjurat de vesti proaste.

Sonja Lyubomirsky, autoare a cartii "The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want," a subliniat cateva strategii pentru a detine o atitudine pozitiva in orice moment. Aceasta afirma ca “Tot ceea ce spun se bazeaza pe stiinta. Strategiile pe care le-am ales sunt sprijinte de studii care le-au testat eficacitatea.”

Pentru a incepe sa-ti privesti cana de cafea de dimineata ca fiind pe jumatate plina, Lyubomirsky recomanda urmatoarele:

1. Fii recunoscator. “Concentreaza-te sa apreciezi ceea ce ai cu adevarat la locul de munca. Poate fi vorba de un coleg important sau chiar de seful tau. Sau poate este vorba de faptul ca nu trebuie sa bati un drum lung pentru a ajunge la serviciu,” spune aceasta, adaugand, “De asemenea, iti poti exprima recunostinta direct oamenilor cu care lucrezi, lucru care iti poate intari relatiile cu colegii de birou.”

2. Fa gesturi de amabilitate. Lyubomirsky recomanda sa faci lucruri pentru a-ti ajuta colegii. “Condu-ti un coleg pana la aeroport. Sau ofera-te sa tii locul unui coleg atunci cand are cu adevarat nevoie.” Aceasta subliniaza faptul ca beneficiile acestor actiuni pot fi destinate ambelor parti implicate. “Este un lucru bun sa ajuti si, de asemenea, te poate face mai fericit pe masura ce esti apreciat de catre cei din jur.”

3. Fii optimist. In loc sa te lasi coplesit de provocarile de azi, aceasta indeamna, “Gandeste-te la viitor. Gandeste-te la obiectivele tale. Imagineaza-ti ca visele tale pot deveni realitate.” Daca nu te gandesti la lucruri intr-un mod optimist, poti cadea prada unei profetii de autoimplinire, in cadrul careia iti programezi singur un esec.

4. Socializeaza. Nu te izola de colegii de la birou. In loc sa faci asta, comunica si implica-te. Lyubomirsky, care este profesoara de psihologie la Universitatea din California, Riverside, SUA, spune, “Sprijinul social este extrem de important. Sa fii in jurul altor oameni aduce cu sine un flux de emotii pozitive. Este aproape un miracol!”

5. Refuza sa rumegi la nesfarsit problemele. Cand te implici in proiecte, alaturi de ceilalti colegi, concentreaza-te pe rezolvarea problemei. “Rumegarea problemei inseamna sa treci prin acelasi lucru la nesfarsit, sa porti aceeasi discutie pana la epuizare.

Acest lucru nu te duce nicaieri si te face sa te simti si mai rau. Ai impresia ca vei obtine o noua perspectiva, dar in realitate nu faci decat sa mergi de la A la B la A la B. Evita sa te invarti in cerc si incearca sa te concentrezi asupra rezolvarii problemei, pentru a merge mai departe.

Exista, de asemenea, si alte scurtaturi practice si simple spre fericire, precum a descoperit un grup de cercetatori din Marea Britanie si discutate in documentarul “Making Slough Happy”, pe BBC. Acestia recomanda oricare din urmatoarele tactici pentru mentinerea unui moral crescut la locul de munca:

“Planteaza ceva si ingrijeste.” Exista plante care supravietuiesc si la cea mai slaba lumina, iar ingrijirea unei asemenea plante poate da o pata de viata si de culoare unui loc de munca intunecat.

 “Ofera-ti o placere in fiecare zi si fa-ti timp sa te bucuri cu adevarat de ea.” Fie ca e vorba de o ciocolata dupa masa de pranz sau de o cana din ceaiul tau preferat, un ritual de recompensare te poate ajuta sa iti pastrezi o atitudine pozitiva.

 “Rade sanatos cel putin o data pe zi.” Gaseste cel mai haios coleg – sau acceseaza site-uri cu continut amuzant – pentru un chicotit in pauza de pranz.

“Zambeste-i sau saluta un necunoscut cel putin o data pe zi.” Poate fi vorba de un necunoscut pe care-l vezi pe strada sau la cafeneaua din colt, insa ofera-ti timp sa imparti un zambet cuiva pe care nu-l cunosti.

#atitudine job birou angajat companie , #Stiri Locuri de munca