Cum castigi respectul unui sef dominant

Marti, 17 Mai 2011, ora 14:07
4009 citiri
Cum castigi respectul unui sef dominant

Intr-o perioada de criza economica si tendinte negative pe piata muncii, putini sunt cei care isi permit sa renunte la locul lor de munca si foarte multi oameni aleg sa ramana captivi intr-un job care ii nemultumeste fie din punct de vedere financiar, fie profesional, fie emotional. In cel din urma caz, seful cu personalitate dominanta este deseori un factor de stres, dar care poate fi "imblanzit" de dragul unui job important pentru CV-ul tau. 

Unii manageri au tendinta de a-i trata pe angajati ca pe niste adversari, sau chiar mai rau, ca pe o prada.

Iata cativa pasi care te vor ajuta sa castigi respectul sefului tau dominant, daca tu consideri ca jobul in sine este cel mai potrivit pentru tine.

Recunoaste tipologia sefului cu personalitate dominanta

Inainte de a actiona, trebuie sa fii sigur ca ai de-a face intr-adevar cu un astfel de personaj.

Seful dominant este categoric, orientat spre atingerea obiectivelor si exagerat de competitiv. Toata lumea din birou stie acest lucru, pentru ca acest sef devine puternic vocal atunci cand are o problema.

Atitudinea de “comandant” caruia nu ii pasa daca este indragit sau nu, il caracterizeaza si, inevitabil, nervii tai vor fi intinsi la maxim, daca nu controlezi intr-un fel sau altul situatia.

Adapteaza-te la mediu

Sefii dominanti au tendinta de a alerga preocupati dintr-o parte in alta si sa realizeze sarcinile intr-o maniera frenetica. Acelasi lucru este asteptat si de la tine, iar pentru a te adapta, trebuie sa faci cateva lucruri de baza.

Evita discutiile prietenesti cu acesta, asigura-te ca esti mereu ocupat, pentru ca cel mai iritant pentru astfel de tipuri de personalitate este sa vada ca oamenii sunt foarte linistiti, si urmeaza indeaproape politicile companiei, pentru ca sefii dominanti prefera mediile formale de lucru.

Mai mult decat atat, cu cat respecti aceste reguli cu atat scad sansele sa fii mustrat pentru orice motiv.

Comunica orice realizare

Cea mai mare nevoie a acestui tip de sef este cea de rezultate si realizari palpabile.

Cand vorbesti cu seful tau trebuie sa fii direct si sa iei deciziile foarte rapid, o sarcina destul de grea pentru cei cu gandire analitica puternic dezvoltata.

Incearca sa anticipezi intrebarile sefului dominant, ti-ar putea fi de folos la un moment dat.

Intelege care sunt punctele slabe ale sefului dominant

Nerabdarea este cea mai mare slabiciune a acestui tip de om si factorul care il impiedica sa ii asculte pe cei din jur cand au ceva de spus.

Oamenii care au nevoie de timp sunt considerati “cea  mai slaba prada”, desi, in mod ironic, deseori seful depinde de acest tip de oameni.

Pentru a trece peste aceste defecte trebuie sa fii intelegator, nu exista alta cale de reusita, potrivit Fox Business.

Respectul poate fi castigat, chiar si de la oameni cu o personalitate diferita fata de a ta

“Imblanzirea” unui sef dominant nu inseamna ca angajatul trebuie sa devina cel mai bun prieten al sefului, ci doar ca exista ajustari minore care, cu putina intelegere, pot fi facute pentru a castiga respectul acestui tip de sef.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica, # tendinte piata muncii, # loc de munca, # job, # sef cu personalitate dominanta, # cv, # sef dominant , #Stiri Locuri de munca