Cum castigi respectul subordonatilor care ti-au fost colegi

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 14:39
2870 citiri
Cum castigi respectul subordonatilor care ti-au fost colegi

Obtinerea avansarii pe care o asteptai de atata timp si pentru care ai muncit intens in ultima perioada poate fi un motiv serios de bucurie, dar si ocazia de a rezolva probleme cu care te-ai confruntat deseori pana acum. Noua pozitie iti va permite sa iti prezinti viziunea asupra modului in care departamentul ar trebui sa functioneze, insa va lansa si noi provocari la nivelul relatiilor interpersonale cu cei care pana acum ti-au fost colegi, potrivit Monster.com. 

Avansarile pe plan intern necesita aptitudini subtile de negociere si capacitatea de a face cat mai lin trecerea de la coleg simpatic la sef respectat.

Chiar daca esti constient de valoarea pe care ai dobandit-o prin acest nou post, continua sa fii tu insuti, te sfatuiesc expertii.

Sunt mari sanse sa fi fost promovat pentru ca ai demonstrat deja experienta si aptitudinile tale de management, de aceea toata echipa ta va fi cu ochii pe tine de acum pentru a vedea cum te descurci in noua postura.

Investeste timp pentru echipa ta, pastrandu-ti autenticitatea si astfel vei castiga respectul lor atat de necesar in procesul de tranzitie catre o pozitie de management, spun specialistii.

Da-ti seama ce asteapta cei din jur de la tine si daca ai suportul material necesar pentru a-ti indeplini obiectivele, intrucat chiar si schimbarile pozitive pot genera nesiguranta si confuzie.

Iata cateva sfaturi oferite de expertii in HR pentru a te acomoda mai usor intr-o pozitie de leadership in compania ta.

Discuta schimbarile care au loc

Stabileste o sedinta prelungita impreuna cu membrii departamentului tau pentru a discuta schimbarile care vor avea loc.

Informeaza-i din timp pe acestia care este scopul intalnirii si asigura-i ca intentiile tale sunt de a intemeia o relatie pozitiva.

Constientizeaza faptul ca tranzitia necesita adaptarea tuturor la noile reguli

Discuta despre stilul tau de management cu fostii colegi si subliniaza asteptarile tale de la ei, dupa ce ai aflat care sunt si asteptarile lor de la tine.

Prezinta-ti viziunea cat mai explicit, evitand sa pari rigid, astfel incat sa nu lasi loc de presupuneri privind stilul tau de management.

Nu face comparatii intre abordarea ta si cea a predecesorilor tai, ci axeaza-te pe preferinte si asteptari pentru a sublinia cat mai bine ideea de schimbare in conducere.

Impartaseste viziunea ta si cerintele superiorilor

Inca de la inceput ar trebui sa pui mare accent pe dorinta ta de a realiza munca in echipa, dar si pe obiectivele impuse de echipa de management a companiei.

Alimenteaza procesul de schimbare cu ideile lor cu privire la aspectele functionale ale departamentului  care necesita imbunatatiri.

Asculta fiecare sugestie si ia-le in considerare in realizarea planului de lucru, te sfatuiesc specialistii.

Evita favoritismele

Este absolut normal sa fi avut relatii mai bune cu unii colegi decat cu altii, insa daca iti asumi acest rol asigura-te ca imparti corect sarcinile si proiectele intre cei care sunt acum subordonatii tai.

Intarirea relatiilor cu fiecare coleg in parte si repararea relatiilor tensionate ar trebui sa fie principala ta grija in acest moment, spun expertii.

Sustine in fata conducerii nevoia de resurse a departamentului

Construieste-ti mesajul pe obiective tangibile care sa demonstreze sustinerea ta fata de membrii departamentului si a nevoilor lor.

#coleg, #conducere, #echipa, #leadership, #management , #Stiri Locuri de munca