Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresteri ale salariilor si pensiilor in 2007

Cresteri ale salariilor si pensiilor in 2007

Castigul salarial mediu brut este prognozat sa creasca in 2007 cu 12,4 la suta, ajungand la 1.270 lei, raportat la 1.130 lei in decembrie 2006, a declarat miercuri premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu prilejul lansarii dezbaterii proiectului Legii bugetului de stat si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul viitor.

Potrivit sefului executivului, numarul de salariati va fi mai mare cu 1,8 la suta, ceea ce se traduce in aproape 100.000 de noi locuri de munca.

Pentru al doilea an consecutiv, cotele de contributii la asigurarile sociale vor fi reduse cu doua puncte procentuale in 2007.

'Politica de protectie sociala este un factor suplimentar care contribuie la calitatea vietii cetatenilor. Din pacate, acest domeniu este si cel mai vulnerabil la populismul ieftin si genereaza discursuri demagogice. Trebuie s-o spun aici. Nimeni nu are monopol asupra protectiei sociale, asa cum s-a lasat impresia in trecut', a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.

El a subliniat ca o guvernare liberala nu neglijeaza problemele sociale, dar se ghideaza dupa principiul ca locurile de munca reprezinta cea mai eficienta protectie sociala.

'In cei doi ani de guvernare am demonstrat ca un guvern de centru-dreapta condus de un premier liberal poate sa puna in aplicare politici eficiente si reale de protectie sociala, care vin cu adevarat in ajutorul celor ce au nevoie, fara sa tulbure economia. Bugetul pe 2007 reconfirma aceasta tendinta', a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

In acest sens, primul-ministru a aratat ca proiectul de buget pentru 2007 a alocat o suma aproape dubla pentru asigurari si asistenta sociala fata de 2004. Bugetul pentru acest domeniu este de 11,2 miliarde de euro, reprezentand 10,34 la suta din PIB.

Bugetul de pensii va creste astfel cu 18 la suta fata de anul 2006. In 2007, vor fi alocate suplimentar pentru plata pensiilor 1,12 miliarde de euro. Bugetul total pentru pensii va fi de sase miliarde de euro. Nivelul pensiei medii anuale va atinge 374 de lei la 1 ianuarie si 384 lei de la 1 septembrie 2007. Pensiile agricultorilor vor creste in decembrie 2007 cu 72 la suta nominal, fata de decembrie 2004, iar cresterea reala in aceeasi perioada va fi de 43,8 la suta, a aratat premierul Tariceanu.

Alocatia de stat pentru copii va fi 200 de lei/luna pentru toti copiii in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, indiferent daca familia beneficiaza sau nu de indemnizatie pentru cresterea copilului.

Guvernul va continua sa aloce ajutoare pentru categoriile defavorizate. Bugetul alocat pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei va fi aproape dublu fata de anul 2006, deoarece plafonul a crescut de la 310 lei la 500 de lei venit pe membru de familie.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1115 ori