Cresc salariile si pe timp de criza

Marti, 04 August 2009, ora 11:00
1395 citiri
Cresc salariile si pe timp de criza

Castigul salarial mediu net a crescut in iunie cu 1,7% (23 lei) fata de mai, pana la 1.379 lei (327 euro), ca urmare a acordarii unor prime de vacanta si a unor sume din profitul net, a negocierilor salariale si a realizarilor de productii mai mari, a anuntat marti Institutul National de Statistica, precizeaza NewsIn.

In mai, castigul salarial mediu net scazuse cu 3,7% (52 lei) fata de aprilie, pana la 1.356 lei.

Ritmul anual de crestere s-a temperat la 8,3%, de la 8,7% in mai.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.887 lei (448 euro) in a sasea luna din acest an, fiind cu 1,7% peste nivelul din luna precedenta.

Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumparare era cu 25,2% mai mare in iunie 2009, in urcare cu 1,9 puncte procentuale fata de mai, mai arata datele INS.

Cele mai mari salarii nete
au fost platite in iunie in activitatile de intermedieri financiare, cu exceptia celor de asigurari si ale fondurilor de pensii (3.935 lei, 934 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (777 lei, 184 euro).

In iunie 2009, au fost inregistrate cresteri salariale de 20,9% in activitatile de intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), precum si mariri salariale intre 7% si 10% in telecomunicatii, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea bauturilor si alte activitati industriale.

De asemenea, in fabricarea de masini, utilaje si echipamente, extractia minereurilor metalifere, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, alte activitati extractive, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, fabricarea articolelor de imbracaminte, transporturi aeriene, tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport si fabricarea hartiei si a produselor din hartie castigurile salariale medii nete lunare au avut un ritm de crestere cuprins intre 3% si 6%.

In schimb, unele activitati au raportat scaderi ale castigului salarial mediu net in luna iunie 2009 fata de luna anterioara, din cauza acordarii de sume din profitul net in luna precedenta, precum si de realizarea unor productii mai mici. Astfel, in activitatile de servicii anexe extractiei, castigul mediu net lunar a fost cu 12,1% mai mic decat in luna mai.

Scaderi mai modeste, cuprinse intre 2% si 4%, au avut loc in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea produselor din tutun, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi pe apa, silvicultura si exploatare forestiera; pescuit si acvacultura.

#bani, #castig, #fonduri, #prime, #salarial, #salariu , #Stiri Locuri de munca