Costurile cu forta de munca au urcat cu 1,5% in T2

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 11:09
1802 citiri
Costurile cu forta de munca au urcat cu 1,5% in T2

Indicele trimestrial al costului orar cu forta de munca, ajustat dupa numarul de zile lucratoare, a crescut in trimestrul II din 2009 cu 1,51% fata de trimestrul anterior, iar avansul anual s-a mentinut ridicat, la 10,97%, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS), precizeaza NewsIn.

In primul trimestru din acest an, costul orar cu forta de munca scazuse cu 0,75% fata de trimestrul precedent.

In forma bruta (neajustata), indicele trimestrial al costului orar cu forta de munca a fost mai mare in trimestrul al doilea cu 1,37% fata de primul trimestru si a crescut tot cu 10,97% fata de aprilie-iunie 2008. Principalele componente ale costului orar cu forta de munca sunt cheltuielile salariale (directe) si cele non-salariale (indirecte).

Fata de primul trimestru, costul orar al fortei de munca, ajustat, a crescut intr-un ritm mai accentuat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (18,48%), industria extractiva (18,42%), respectiv intermedieri financiare si asigurari (13,64%).

In schimb, indicele a scazut in invatamant (-10,09%), administratie publica (-7,29%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (-7,15%).

In trimestrul al doilea al acestui an, cresterea fata de trimestrul anterior - pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - a componentei privind cheltuielile directe - salariale - cu forta de munca a fost de 1,44%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,75%.

In forma bruta, cele doua componente au sporit cu 1,25%, respectiv 1,79%.

Comparativ cu trimestrul similar din 2008, pe principalele activitati economice, cele mai mari ritmuri anuale de crestere ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, au avut loc in alte activitati de servicii (17,83%), informatii si comunicatii (14,51%), industria prelucratoare (13,65%) si industria extractiva (13,16%).

Cresteri mai mici fata de intervalul aprilie-iunie al anului trecut au fost in intermedierile financiare si asigurari (7,25%), tranzactiile imobiliare (5,59%) si administratia publica (2,37%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forta de munca a fost de 10,95%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 10,94%.

Cheltuielile nesalariale au avut un ritm anual de crestere de 11,07% in forma ajustata, respectiv de 11,06%, in forma bruta.

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata. Calculul indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca se face pe baza informatiilor obtinute din ancheta lunara asupra castigurilor salariale si din ancheta anuala asupra costului fortei de munca.

#angajati, #asigurari, #costuri, #energie, #forta, #job, #munca , #Stiri Locuri de munca