"Copiii recesiunii" - Nu-si asuma riscuri si se multumesc cu job-uri modeste

Luni, 29 August 2011, ora 15:25
2091 citiri
"Copiii recesiunii" - Nu-si asuma riscuri si se multumesc cu job-uri modeste

Chiar daca nu va pune bani la saltea precum bunicii lor, generatia tanara va fi marcata pe viata de recesiunea prin care trecem acum. Intrarea in campul muncii intr-o economie ce se duce la vale isi lasa asupra tinerilor amprente ce vor dura cel putin 20 de ani.

Aceasta generatia va fi marcata de aversiunea la riscuri si de ideea ca munca asidua nu mai garanteaza succesul, conform unui studiu recent realizat de profesorul in economie Lisa Kahn de la Universitatea Yale.

Daca adaugam si frica de confruntare, nu ne rezulta altceva decat o forta de munca mult mai pasiva.

Nu-si asuma riscuri

"Deoarece au o experienta limitata, sunt mai predispusi decat parintii lor sa-si schimbe comportamentul in urma situatiei economice dintr-un singur an", spune Stefan Nagel, profesor de finante la Scoala de Business din Universitatea Standford.

In SUA, veniturile mici din anii '70 i-au determinat pe investitorii tineri sa aiba aversiune fata de risc chiar si in anii '90.

Nu fac investitii mari

In studiul sau, Nagel spune ca neasumarea de riscuri va crea un "cerc vicios" in care investitorii vor fi prea speriati pentru a-si reinvesti banii.

"Aceia care au trecut prin perioade cu rate mari ale inflatiei s-au dovedit ulterior a fi mai putin predispusi sa investeasca in obligatiuni, preferand investitiile mai sigure".

Nu tin cont de ierarhiile clasice

Atunci cand se incheie o afacere cu un membru al generatiei tinere, este necesar ca toate partile implicate sa se comporte ca si cum ar fi la acelasi nivel.

Cu alte cuvinte, daca o persoana se asteapta de la tineri la tratament special pentru ca este pe o pozitie mai inalta, va avea surprize.

Angajatii tineri sunt predispusi sa-si provoace managerii si sa nu tina cont de ierarhiile traditionale.

Cred in noroc

Persoanele care au inceput sa lucreze in timpul Marii Recesiuni "tind sa creada ca succesul in viata depinde mai mult de noroc decat de munca depusa si sunt mai putin increzatori in institutiile publice", dupa cum crede economistul Paola Giuliano de la Scoala de Management a UCLA.

Se multumesc cu putin

Tinerii care au terminat studiile in timpul unei recesiuni sunt mai predispusi sa se multumeasca pentru inceput cu un salariu infim si o pozitie joasa.

De multe ori, prima slujba aleasa nu are legatura cu planurile initiale de cariera.

Nu vaneaza job-uri

"Cand esti tanar, iti schimbi des locul de munca", mai spune Kahn. "In felul acesta gasesti ceea ce ti se potriveste si iti cresti salariul".

Insa tinerii de 20-25 de ani nu fac acest lucru.

Vor raspunsuri imediate

Conform consultantului in cariera Rosemary Haefner, daca exista un lucru pe care generatia tanara nu-l poate tolera, acela este nesiguranta.

Cei care au copilarit in era tehnologica asteapta raspunsuri imediate.

"Ambiguitatea ii innebuneste. Vor raspunsuri".

Sunt modesti si realisti

Peter Cappelli, profesor la Scoala de Business Wharton, spune ca atunci cand intri in campul muncii in timpul unei recesiuni, devii in mod involuntar "mai modest si realist".

#recesiune, #criza, #tanar, #tineri, #joburi tineri, #locuri munca, #piata muncii , #Stiri Locuri de munca