Contributiile la somaj si pensie pentru DA, platite pana miercuri

Marti, 24 August 2010, ora 00:59
2562 citiri
Contributiile la somaj si pensie pentru DA, platite pana miercuri

Contributiile de asigurari sociale pentru somaj si pensie in cazul persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor trebuie platite pana miercuri, pentru castigurile din iulie, iar in cazul asigurarilor de sanatate, plata se face in 25 ianuarie 2011, informeaza Mediafax.

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Declaratiile de asigurare se depun o singura data, pana in data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.

Aceste declaratii, in baza carora vor fi platite contributiile individuale, au fost publicate pe site-urile Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Aceste declaratii, in conformitate cu dispozitiile art. 8 alin. (5) din Anexa nr. 2 a Hotararii nr. 791/2010, constituie titluri de creanta si devin titluri executorii la data la care creantele bugetare sunt scadente conform legii.

Totodata, persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Acest lucru nu se aplica si in cazul celor care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional.

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, pentru care se datoreaza contributiile individuale, sunt considerate asigurate obligatoriu , prin efectul legii, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul asigurarilor pentru somaj, precum si in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Acestea beneficiaza de prestatiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizatie de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de asigurare sociala de sanatate in conditiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul nr. 18 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 12/2010 - Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, stabileste pentru anul 2010, cota individuala de contributie de asigurari sociale la 10,5% iar art. 19 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ, instituieste contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj la 0,5%.

In cazul asigurarilor sociale de sanatate, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca persoanele care obtin constant venituri din drepturi de autor trebuie sa depuna declaratiile de asigurare o data pe an, in 25 ianuarie.

Directorul Directiei Juridice, Liliana Mihai, a explicat ca plata contributiilor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate este reglementata din 2006 prin Legea 95. De aceea, nu este necesar ca persoanele care obtin constant venituri din drepturi de autor sa depuna lunar astfel de declaratii, si acestea urmand sa depune declaratiile de asigurare in data de 25 ianuarie a fiecarui an.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate(CNAS), Lucian Duta, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ca persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dar si pe cartea de munca platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate.

"Sunt trei situatii. Una care vizeaza persoanele ce obtin venituri, altele decat din drepturi de autor, si care platesc contributia la asigurarile de sanatate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au si carte de munca.

Acestia platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Adica, o data pentru drepturile de autor, iar a doua oara pentru cartea de munca", a precizat presedintele CNAS. A treia categorie este reprezentata de persoanele care obtin doar ocazional venituri din drepturile de autor.

"In acest caz, nu este platita contributia la asigurarile sociale de sanatate", a mai spus presedintele CNAS, Lucian Duta. Guvernul a aprobat, pe 2 august, normele metodologice de aplicare a ultimelor modificari efectuate la Codul Fiscal, prin care a fost extinsa baza de impozitare, norme care reglementeaza inclusiv sistemul de impunere in cazul persoanelor platite prin drepturi de autor.

Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar.

In situatia persoanelor care realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale reprezinta cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul acestui plafon.

In situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total brut al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul acestui plafon.

Contributiile individuale vor fi impuse inclusiv in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt realizate de persoane pentru care asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este in prezent facultativa.

Persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, nu vor plati contributii individuale de asigurari sociale. 

#contributii, #somaj, #drepturi de autor, #castiguri , #Stiri Locuri de munca