Conform Mediators, productivitatea muncii este mare daca conflictele din organizatii sunt rezolvate

Marti, 27 Noiembrie 2007, ora 17:50
2858 citiri
Conform Mediators, productivitatea muncii este mare daca conflictele din organizatii sunt rezolvate

Productivitatea este ca un joc de puzzle. Daca stii sa asezi piesele bine iese o imagine corecta. Productivitatea este direct proportionala cu nivelul de atasament al oamenilor in obiectivele companiei. In schimb, nivelul mare al conflictului este invers proportional cu productivitatea muncii. De ce? Pentru ca nivelul conflictului tine direct de angajatul care isi aloca o mai mare cantitate de energie pentru conflict decit pentru a-si indeplini sarcinile.

Oficialii Mediators spun ca simptomele productivitatii scazute se regasesc in fluctuatia mare de personal, absenteism, izolarea de echipa, mediu de lucru stresant, ca s? nu mai amintim de plafonarea veniturilor. Toate organizatiile vor sa isi imbunatateasca productivitatea, dar putine stiu cum sa o faca si de unde sa inceapa.

Care sunt cauzele unei productivitati scazute?

Cauza esentiala sta in tendinta oamenilor de a nu reusi sa lucreze impreuna. Cand vorbim despre conflict, ne imaginam oameni care tipa unii la altii, devin violenti, tensionati si stresati. Totusi, majoritatea conflictelor care stau la baza productivitatii scazute sunt mascate. Conflictul reprezint? un cost ascuns, insa mare, pentru ca foarte multi din cei care sunt angajati intr-un conflict nu sunt dispusi sa recunoasca acest lucru si le e mai usor sa il nege. Din pacate, acest lucru nu face decit sa agraveze situatia si sa micsoreze si mai mult productivitatea. Cu cit tensiunea se mentine, cu atit creste consumul de timp si de energie in derularea conflictului. Ceea ce ramine este alocat productivitatii...

Specialistii Mediators sunt de acord ca tendintele actuale de globalizare, de restructurare, de reducere a personalului, multiplele responsabilitati intensifica realationarea dintre angajati. Cum majoritatea organizatiilor nu asigura angajatilor standarde de comunicare, acestia nu comunica la nivelul dorit si atunci experien?a angajatilor nu este folosita la maxim datorita efortului cu care acestia incearca sa se inteleaga cu o persoana dificila.
Studiile demonstreaza ca exista o legatura directa intre nivelul unui conflict si nivelul valoric al furtului/sustragerii echipamentelor sau/si al informatiilor. Absenteismul este corelat cu stresul, in special cu cel creat de colegii foarte nervosi. In sfirsit, situatiile care solicita ingrijiri medicale sunt partial autoinduse!

Daca starea conflictuala este problema, atunci care este solutia?

Medierea eficienta a conflictelor dintre angajati are ca si efecte imbunatatirea productivitatii, profitabilitatii si calitatii muncii in urmatoarele zone de interes:
-cresterea productivitatii medii in organizatie
-imbunatatirea relatiilor interpersonale
-reducerea timpului neproductiv

Mediators ofera citeva statistici cu rezultatele unui Program eficient de Mediere a conflictelor la locul de munca:
-costul financiar al conflictelor se va reduce cu 50%
-frecven?a conflictelor se va reduce cu 50%
-conflictele existente se vor rezolva in proportie de 80% fara implicarea unui supervizor sau manager

Calculeaza cu cat poti creste eficienta echipei tale