Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Concurenta plateste dublu pentru a-si atrage specialistii

Concurenta plateste dublu pentru a-si atrage specialistii
Discrepantele salariale existente pe piata locala a muncii nu se regasesc in economiile mature, unde fiecare pozitie este remunerata in functie de incadrarea intr-o grila salariala bine precizata.

"In Romania, nu exista nicio regula in privinta salarizarii, este o piata absolut neomogena. Persoane care ocupa aceeasi functie si au aceeasi experienta pot sa primeasca salarii radical diferite", spune Sorin Popa, managing partner al firmei de headhunting Accord Group, unul dintre primii zece jucatori de profil de pe piata romaneasca.

Potrivit acestuia, exista manageri de achizitii, de exemplu, care primesc un salariu dublu fata de cei care lucreaza la o firma concurenta, chiar daca au acelasi nivel de pregatire si de experienta. Cu cat esti dispus sa faci mai multe mutari in cariera, spune acesta, cu atat salariul iti creste in mod artificial.

"Daca pana nu demult, managerii acceptau sa plece la o alta companie pentru 10-15% mai mult la salariu, in prezent, cei care pleaca asteapta salarii cu 30-35% mai mari", arata Popa. Datorita deficitului de specialisti cu care companiile se confrunta, ele sunt dispuse sa plateasca sume peste media pietei pentru anumite pozitii-cheie.

Nivelul de expertiza al acestora ramane insa acelasi, in conditiile in care isi schimba locul de munca la fiecare sase luni sau un an, deoarece specialistul respectiv nu a avut timp sa acumuleze experienta. "Un manager de calitatea productiei poate sa primeasca 3.500 de euro lunar, in timp ce omologul lui de la firma competitoare are 1.500 de euro. Diferentele foarte mari de venituri in cadrul aceleiasi industrii nu se regasesc in tarile din vestul Europei", spune si Rudolf Fedorovici, managing partner al companiei de Executive Search (recrutare de top si middle management) Advice Human Resources. In economiile mature, diferentele salariale pentru pozitii similare nu sunt mai mari de 5-10%.

Companiile tin cont de studiile salariale care se fac pe piata respectiva, iar angajatii stiu exact care este cota de salarizare la care se incadreaza unctia pe care o ocupa. "La zece ani vechime, doar sistemul de bonificatii poate sa faca diferenta in Occident", spune reprezentantul Accord Grup. Pe domenii care cresc foarte repede, iar competitia este tot mai mare pe cotele de piata, cum este banking-ul, ofertele salariale cresc galopant.

Continuarea in <a href=http://www.standard.ro/articol_17714/concurenta_plateste_dublu_pentru_a_si_atrage_specialistii.html>BusinessStandard</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1248 ori