Concedierea, sansa unei noi cariere

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 16:54
2460 citiri
Concedierea, sansa unei noi cariere

Tocmai ai fost disponibilizat sau concediat? Ce urmeaza sa faci in cele 40, 50 de ore pe saptamana pe care le petreceai la birou? Cum te descurci fara interactiunile de zi cu zi de la birou? Dar, si mai important, ce vei face de acum inainte?

Este greu sa ramai concentrat si motivat. Ia-o pas cu pas si in curand vei fi pe drumul spre o noua cariera de succes.

Primul pas: Recunoasterea sentimentelor

La inceput, nu-ti vine sa crezi ca ti s-a intamplat tocmai tie. Unii sunt in stare de soc. Poate ca te vei intreba un timp de ce s-a intamplat asta. Poate ca te simti nervos sau tradat. Toate aceste sentimente sunt normale. Totusi, daca ti-e greu sa faci fata situatiei, poate ca e o idee buna sa discuti cu un indrumator profesionist. Sa vorbesti despre sentimentele tale te poate ajuta. Nu ezita sa primesti sprijin din partea prietenilor, familiei sau specialistilor, sfatuieste seekingsuccess.com.

Al doilea pas: Revizuirea rapida a finantelor

In primul rand, trebuie sa inlaturi lucrurile evidente. Linisteste-te si revizuieste-ti finantele. Cat timp iti permiti sa fii somer? De cati bani ai nevoie in fiecare luna? Cat ai pus deoparte pentru asemenea vremuri? Odata ce stii toate aceste lucruri, poti incepe sa-ti faci planuri pe termen scurt si lung.

Al treilea pas: Sansa de a-ti reinventa cariera

Erai fericit cu functia pe care o aveai? Este timpul pentru o noua cariera? Aceasta este ocazia de a te reinventa si de a alege o cariera care iti place. Exploreaza fiecare idee, indiferent cat de imposibila pare a fi. Unii oameni gasesc moduri de a incorpora hobby-urile intr-o cariera. Dupa putin timp de gandire, e posibil sa descoperi ca ai prefera un salariu mai mic pentru mai multa stabilitate. Definirea valorilor te va ajuta sa-ti definesti obiectivele profesionale. Cand valorile tale nu se potrivesc cu munca pe care o faci, e greu sa fii satisfacut.

Pasul al patrulea: Planul temporar

Daca alegi o noua cariera, e posibil sa ai nevoie de mai mult timp decat iti poti permite. Este in regula sa-ti acorzi putin timp pentru a-ti reveni din punct de vedere profesional si personal, insa tot trebuie sa platesti facturile. Iata cateva lucruri pe care le poti face. Afla daca printre acestea se numara si cel potrivit situatiei tale.

Sarcini temporare

Unora li se potriveste acest tip de munca mai bine decat altora. De zemeplu, contabilii, asistentii administrativi sau asistentele medicale pot usor sa se adapteze acestui tip de sarcini. Acestia pot sa “testeze” mai multe tipuri de angajatori si sa creeze noi contacte.

Sarcini de consultare

Daca esti un profesionist experimentat, acesta poate fi un mod bun de a aduce acasa niste bani, de a cunoaste oameni noi, de a-ti imbogati CV-ul si de a incerca un stil de munca nou. O modalitate buna de a incepe este sa te alipesti unei firme care are nevoie de consultanti. Altfel, va trebui sa te vinzi prin intermediul retelei tale sociale, al unui recruiter sau al unor site-uri de profil.

Munca sezoniera

De exemplu, intre lunile octombrie si ianuarie, joburile in retail sunt slujbe temporare perfecte. Vei cunoaste oameni noi si iti vei imbunatati abilitatile de vanzator.

Redactare de articole

Scrierea de articole pentru ziare, reviste si site-uri este un alt mod de a castiga bani si de a incerca ceva nou. Cu aceasta ocazie, poti descoperi ca ai un talent de care nu erai constient pana acum si il poti transforma intr-o noua cariera.

Ceea ce este cel mai important este faptul ca trebuie sa fii realist cu privire la nevoile tale financiare si sa incepi sa-ti planuiesti urmatorii pasi.

Pasul al cincilea: Dezvoltarea de noi abilitati

Cand lucrezi 50 de ore pe saptamana, iti ramane prea putin timp pentru a-ti continua studiile, pentru a te inscrie la cursuri, seminarii etc. Acum este momentul. Iata cateva lucruri pe care le poti face. Aceste activitati nu sunt doar pentru a-ti contrui noi aptitudini, ci si pentru a adauga profunzime si echilibru vietii tale in acest moment de tranzitie.

1.    Invata sa lucrezi cu noi aplicatii software.
2.    Citeste ultimele carti de business.
3.    Urmeaza un curs.
4.    Fa munca voluntara.
5.    Devino mai activ intr-o asociatie.
6.    Scrie un articol, o carte sau un plan.
7.    Fa munca de cercetare si publica rezultatele.
8.    Preda un curs sau realizeaza un atelier la un liceu, colegiu sau facultate
9.    Implica-te intr-o organizatie in care crezi cu tarie.
10.    Invata o limba straina.

Pasul al saselea: Planul pe termen lung

Asadar, te-ai hotarat ce vrei sa faci mai departe din punct de vedere profesional – sau chiar pentru restul vietii tale. Acum este timpul sa o transformi in realitate.
Exista sute de carti si site-uri care te pot ajuta sa-ti gasesti un job.

E posibil sa fi auzit diferite sfaturi despre numarul de CV-uri pe care trebuie sa-l trimiti in fiecare saptamana pentru a obtine un job. Desigur, cu cat trimiti mai multe CV-uri, cu atat mai repede vei obtine un interviu. Insa cautarea unui job depinde foarte mult de tipul de functie pe care o cauti. Este important sa te concentrezi pe calitatea joburilor pentru care aplici, si mai putin pe cantitatea acestora.

Pasul al saptelea: Pastreaza-ti programul de munca

Daca in cadrul slujbei anterioare, ai lucrat de la ora 9 dimineata pana la 6 seara, bazeaza-ti noul program pe aceste ore. Rezerva-ti cel putin 4 ore pe zi pentru cercetare, relationare si cautarea unui job. Daca vrei sa dedici mai mult timp acestora, este si mai bine. Totusi, ai grija sa nu te epuizezi.

Fa-ti timp si pentru exercitii fizice si evita multiplele drumuri pana la bucatarie in timpul zilei. Alimentatia sanatoasa si exercitiul fizic te vor ajuta sa fii pregatit psihic si fizic pentru provocarile ce vor veni.
Ramai activ. Incearca sa nu adopti un nou mod de viata, uitandu-te prea mult la televizor si dormind prea mult la pranz.

Acum poti incepe sa-ti contruiesti o noua cariera si o noua viata. Poate ca nu ai cerut aceasta schimbare, insa s-a intamplat. Ceea ce este important este sa stii sa gestionezi aceasta oportunitate. Aminteste-ti singur de toate vremurile dificile carora le-ai supravietuit. Poti supravietui cu succes si de aceasta data.

#business, #cariera, #concediere, #disponibilizare, #job, #oportunitate , #Stiri Locuri de munca