Comunicarea intre sexe la locul de munca

Sambata, 18 Iulie 2009, ora 13:25
2812 citiri
Comunicarea intre sexe la locul de munca

Daca esti de parere ca este dificil sa iti dai seama ce incearca sa-ti spuna jumatatea, gandeste-te cat este de complicata comunicarea intre sexe, atunci cand se mai ia in calcul politica de birou, lupta pentru putere si provocarile profesionale.

La birou, barbatii si femeile folosesc strategii de comunicare pe care sexul opus le poate percepe ca fiind negative. Deseori, neintelegerile pot fi evitate atunci cand colegii privesc mai departe de personalitatea cuiva si incearca sa inteleaga ca barbatii si femeile comunica in mod diferit, scrie careerbuilder.com.

Iata cateva exemple ale ambelor parti.

Comportamentul barbatilor

Vorbitul de rau. Barbatii folosesc glumele negative, tachinarile si deprecierile in joaca drept modalitate de a se mentine pe sine, subtil, in varful ierahiei. Asemenea atitudine este o componenta comuna a modului de relationare al barbatilor.

Ce cred femeile: Sa-i faci pe ceilalti sa se simta “mici” nu este, cu siguranta, o trasatura feminina. Femeile tind sa vada astfel de comportamente ca arogante si ostile.

Calea de mijloc: In general, vorbitul de rau si deprecierile asemenea sun, de obicei, inofensive, atata timp cat ambele parti implicate se “joaca”. Cand ambele persoane participa activ la acest “joc”, acesta poate chiar sa devina o cale de a lega mai usor o relatie, in prezenta unei probleme de serviciu.

Autosuficienta plina de mandrie. Cu siguranta ai auzi glumele legate de faptul ca barbatii nu cer indicatii. In peisajele profesionale, barbatii pun putine intrebari, temandu-se ca daca o fac, vor demonstra ca este ceva ce nu cunosc. Barbatii tind sa puna semn de egal intre cunoastere si putere si nu vor sa-si afecteze in mod negativ imagine, aratand ca este ceva ce nu cunosc.

Ce cred femeile: Femeile percep acest comportament ca pe unul copilaros si chiar arogant. De asemenea, il considera a fi o mare pierdere de vreme, gandindu-se ca este mult mai eficient sa pui o intrebare, sa obtii raspunsul si sa mergi mai departe.

Calea de mijloc: Unele culturi organizationale descurajeaza intrebarile si realmente fac oamenii sa se simta prost daca pun prea multe intrebari. In cadrul intalnirilor, cand toata lumea are nevoie sa fie pe aceeasi lungime de unda pentru a dezvolta cea mai buna strategie, ambele sexe au nevoie sa gaseasca modalitati de a obtine si de a oferi clarificari.

Lipsa feedback-ului. Pentru ca barbatii nu cer feedback, negativ sau pozitiv, nici nu-l ofera la randul lor.barbatii nu vor sa fie criticati, simt ca aprecierile, complimentele determina oamenii sa fie mai putin eficienti si cred ca femeile care cauta feedback sunt nevoiase si necesita mult prea multa atentie si investitie.

Ce cred femeile: Femeile considera ca barbatii nu le apreciaza contributiile si ca sunt mult prea critici. De asemenea, acestea pot considera si ca barbatii nu le ofera feedback-uri pozitive pentru a evita promovarile sau acordarea unor proiecte mai bune femeilor.

Calea de mijloc: Feedback-ul constructiv ar trebui sa fie incorporat in cultura organizationala. Ambele sexe trebuie sa gaseasca o cale de a transforma feedback-ul intr-un instrument menit sa imbunatateasca performanta si productivitatea.

Comportamentul femeilor

Orientarea spre egalitate. Femeile incearca sa mentina o aparenta a egalitatii cu cei din jur. Acestea sunt preocupate de efectele evenimentelor asupra celeilalte persoane si vor sa se asigure ca toata lumea simte ca a contribuit cu ceva important.

Ce cred barbatii: Barbatii tind sa vada acest comportament ca un semn ca femeilor le lipseste increderea in sine competenta ca lideri. Acestia considera ca astfel femeile par slabe.

Calea comuna: Femeile detin o putere uriasa, reusind sa orchestreze colaborari si sa inlesneasca relatiile dintre indivizi. Barbatii pot invata din aceasta atitudine. Totusi, femeile care detin pozitii de leadership trebuie sa mentina o limita clara intre autoritatea lor si cea a celor din jur.

Negocierea “dinafara inauntru”. Femeile vor sa vada imaginea de ansamblu si sa se asigure ca toata lumea este pe aceeasi lungime de unda inainte sa ia o decizie.

Ce cred barbatii: De vreme ce aceasta atitudine este exact opusa celei masculine, barbatii gandesc ca, astfel, femeile nu au o pozitie clara in fata celorlalti si nu sunt suficient de hotarate.

Calea de mijloc: In negocieri, este extrem de important sa cunosti toti factorii implicati inainte de a lua o decizie. Pe de alta parte, sa incerci sa multumesti pe toata lumea nu este modalitatea prin care liderii iau cele mai bune decizii. Un melanj echilibrat intre rigurozitatea feminina si hotararea masculina este ideal.

Minimalizarea sigurantei. Femeile nu vor sa para insistente sau neinteresate de pozitiile sau ideile celorlalti.

Ce cred barbatii: Barbatii considera astfel ca femeile nu sunt sigure de sine si ca au nevoie de cineva care sa preia fraiele.

Calea de mijloc: Autodeprecierea moderata si atitudinea umila pot fi calitati puternice ale liderilor. Insa raportarea permanenta la opiniile si perspectivele celorlalti va fi privita ca un semn de slabiciune.

Cand vine vorba de comunicarea intre sexe la locul de munca, regula de baza este urmatoarea: Nu judeca. In schimb, incearca sa privesti atent comportanemntul colegului tau, ia in considerare faptul ca o parte din acesta poate fi pus pe seama sexului si incearca sa castigi o noua viziune. Daca vrei sa intervii si sa oferi sprijin, fa-o cu intelegere.

#barbati, #cariera, #comunicare, #femei, #job , #Stiri Locuri de munca