Cod rosu de specialisti in Romania - Care sunt principalele cauze

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 09:35
2311 citiri
Cod rosu de specialisti in Romania - Care sunt principalele cauze

Toate companiile de recrutare au inceput sa se confrunte cu lipsa din ce in ce mai mare a specialistilor, devenind din ce in ce mai greu procesul de recrutare pentru anumite pozitii.

In anumite zone din tara si in anumite industrii procesul de recrutare a devenit o adevarata provocare astfel incat angajatorii incurajeaza relocarea din alte zone ale tarii indiferent de costurile pe care le implica acest lucru.

Motivele sunt diverse si ele se leaga, in mod evident, de lipsa scolilor profesionale, de lipsa de interes a tinerilor catre practicarea unei meserii, de lipsa educatiei in ceea ce priveste munca si rolul acesteia pe plan personal, dar si pe plan general, in comunitate si la nivel de societate.

Din pacate actionam asupra consecintelor, nu asupra cauzelor.

Un studiu Manpower ne arata ca tot mai multe companii cu fabrici in tara vor sa atraga oameni calificati prin bonusuri, prime si beneficii - iata cum incercam sa reducem efectele fara sa ne gandim ce putem face cu cauzele.

Din punctul meu de vedere, principalele cauze pentru care nu mai sunt specialisti pentru diverse industrii si meserii sunt:

- Lipsa scolilor post-liceale si a scolilor tehnice, in cadrul carora tinerii au posibilitatea sa invete o meserie - invatamantul profesional din Romania a fost desfiintat in 2009 si reinfiintat in 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai gaseau "meseriasi" disponibili. In 2013 in invatamantul profesional erau inscrisi mai putin de 26.000 de elevi fata de 208.000, cati erau inscrisi in 1993, iar in 2015-2016 55.000 de adolescenti se inscriau la cursuri.

- Lipsa indrumarii copiilor din partea parintilor catre o meserie, considerandu-se ca este degradant ca in ziua de azi sa mai lucrezi ca mecanic, instalator, electrician, matriter, croitor, ospatar, sudor etc.

- Lipsa consilierii vocationale in scoli care sa ghideze copiii spre o directie practica si utila atunci cand acestia nu au convingerea ca vor urma o facultate, deoarece nu toti isi doresc sau sunt capabili sa urmeze o scoala superioara, dar au nevoie la un moment dat sa munceasca pentru a se intretine. Unul dintre argumentele cheie in a-i convinge sa invete si sa practice o meserie este cererea mare de forta de munca.

- Lipsa educatiei in sprijinul muncii - daca ne uitam in jur descoperim foarte multi oameni care nu muncesc si traiesc din ajutoare de la stat, care muncesc cu ziua sau au alte surse, mai putin legale, de venit. Nu acestea sunt modelele de care avem nevoie pent ...citeste mai departe despre "Cod rosu de specialisti in Romania - Care sunt principalele cauze" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lipsa specialisti Romania, #probleme piata muncii , #Stiri Locuri de munca