CNS Cartel Alfa solicita eliminarea drepturilor de autor pentru jurnalisti, ingineri si contabili

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 04:50
1460 citiri
CNS Cartel Alfa solicita eliminarea drepturilor de autor pentru jurnalisti, ingineri si contabili

Reprezentatii Cartel Alfa solicita instituirea unor reglementari mai clare si a unui control mai sever care sa elimine evaziunea practicata in Romania prin utilizarea abuziva a acestui tip de contract pentru profesii precum contabili, ingineri, proiectanti sau angajati in mass-media.

"Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa nu solicita desfiintarea drepturilor de autor – o modalitate de recunoastere a contributiei originale in domeniul artei sau stiintei, practicata in toata lumea – ci instituirea unor reglementari mai clare si a unui control mai sever, care sa elimine ampla evaziune practicata in Romania prin utilizarea abuziva si nejustificata a acestui tip de contract sau a altor forme de contract care mascheaza raporturi de munca reale", se arata intr-un comunicat transmis luni de grupul sindical.
Sindicalistii cer actualului guvern sa actioneze in conformitate cu recomandarile Comisiei Europene, care recomanda statelor membre "eliminarea formelor de munca mascata si care subliniaza ca acestea reprezinta un pericol deosebit pentru stabilitatea sistemelor de securitate sociala".


Reprezentantii Cartel Alfa sustin ca plata angajatilor prin drepturi de autor in situatiile enumerate mai sus aduce mari prejudicii statului, prin reducerea platii impozitului pe venit si neplata unor contributii la asigurarile sociale.
"Aceasta practica afecteaza si lucratorii, asa-zisi autori, care nu beneficiaza de sistemul de protectie sociala si vor avea la batranete o pensie extrem de mica - de aproximativ 230 lei, daca este sa calculam la nivelul datelor de astazi, raportat la venitul reprezentat de salariul minim pe economie", se mai arata in comunicat.
In plus, sindicalistii mai spun ca "acest fenomen de eludare fiscala la gri determina imposibilitatea statului de a aloca bani pentru masuri sociale de criza sau imposibilitatea de a face reduceri de fiscalitate, de care sa beneficieze toata lumea in mod echitabil".


Liderii Cartel Alfa solicita celorlalte organizatii sindicale si patronale sa sustina aceasta initiativa si sa propuna unele solutii care sa aiba ca rezultat restrangerea numarului celor care sunt platiti prin aceasta forma de salarizare.

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.

 

Sursa: Bloombiz

#contract, #evaziune, #reglementari , #Stiri Locuri de munca