Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CNP: Managerii estimeaza o scadere cu 3,8% a numarului de salariati din industrie in 2008

CNP: Managerii estimeaza o scadere cu 3,8% a numarului de salariati din industrie in 2008
Managerii estimeaza ca numarul salariatilor din industrie scade in acest an cu 3,8% fata de 2007, cele mai multe reduceri de personal fiind inregistrate in prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, potrivit unei anchete de conjunctura publicate de CNP. Astfel, agentii economici estimeaza ca in prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari se va observa o diminuare cu 21,7% a numarului de salariati, in sectorul de pielarie si incaltaminte, cu 18,7%, iar in ce priveste produsele textile, personalul va scadea cu 14,2%.


Potrivit datelor statistice, in trimestrul al treilea din acest an efectivul mediu de salariati din industrie a scazut cu circa 63.000 persoane, ceea ce reprezinta o reducere cu 4% comparativ cu iulie - septembrie 2007.Pentru ultimul trimestru, managerii estimeaza ca numarul mediu de salariati din industrie va ajunge la aproximativ 1,48 milioane persoane, in coborare cu 4,7% fata de perioada similara a anului 2007.Reducerile de personal ajuta la cresterea productivitatii muncii, cu 7,4% in intregul an 2008 si cu 5% in ultimul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada din 2007.Costul unitar real cu forta de munca in industrie ar putea scadea in acest an cu 3,2% fata de anul anterior, pe fondul unor cresteri salariale sub avansul productivitatii, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).In primele noua luni din 2008, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat o crestere a productivitatii muncii in industrie de 8,4%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1251 ori