Cliseele, cea mai buna metoda de a rata un interviu

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 13:45
3929 citiri
Cliseele, cea mai buna metoda de a rata un interviu

Interviurile de angajare sunt prin natura lor situatii foarte dificile, in care esti foarte emotionat, nu ai parte de prea mult spatiu privat si esti pus in fata a multiple intrebari fara timp sa respiri intre ele. Intregul tau viitor profesional pare sa depinda de ce se intampla acum, iar asta poate fi o explicatie buna pentru care candidatii apeleaza atat de des la clisee, in fata intervievatorilor.

Aceste tipuri de raspunsuri, insa, iti scad orice sansa de a fi angajat, de aceea publicatia Monster.com a intocmit o lista cu cateva dintre cele mai comune replici cliseistice care vor sta mereu in calea succesului tau la un interviu.

"Sunt un om muncitor"


La interviul de angajare, toti candidatii sunt muncitori.
Nimeni nu va recunoaste ca e lenes sau ca nu ii pasa de jobul lui, de aceea termenul de "muncitor" este mai mult un cuvant pentru a umple o descriere, pentru intervievatori.

Toata lumea foloseste aceasta expresie, de aceea trebuie sa te gandesti la ceva ce ar putea aduce valoare imaginii tale, intr-un timp cat mai scurt.

Incearca sa dai exemple clare de situatii in care ai dat dovada ca esti muncitor, fie ca e vorba despre orele peste program sau asumarea unor sarcini in plus.

Este o idee buna oricand sa ii oferi intervievatorului dovezi palpabile pe care sa le ia in considerare.

"Sunt un adevarat jucator de echipa"

Capacitatea de a munci in echipa este un element-cheie, intr-adevar, insa aceasta formulare il face sa para un cliseu.

E o exprimare vaga, de aceea trebuie sa demonstrezi ca ai mai multe de oferit la nivel de comunicare, spun expertii.

Vorbeste despre capacitatea ta de a comunica cu colegii de birou si prezinta situatii clare in care a fost absolut necesar sa muncesti in echipa cu ceilalti.

Subliniaza, de asemenea, anumite aptitudini comunicationale deosebite pe care consideri ca le ai si ofera-i intervievatorului o imagine de ansamblu asupra aptitudinilor de interactiune si potentialul tau de leadership, te sfatuiesc specialistii.

"Sunt foarte loial"

Nu este momentul sa te compari cu un catelus, desi loialitatea este o trasatura nobila.

Cu toate aceste, niciun angajator nu crede cu adevarat ca ai fi in stare sa iti sacrifici propria bunastare de dragul companiei sale pentru ca nu ai cum sa cunosti o companie pana nu faci parte din ea.

Daca sustii la interviu capacitatea ta de a fi loial si dupa o jumatate de an iti dai demisia pentru ca realizezi ca jobul nu ti se potriveste, acest lucru iti va lasa o amprenta puternica in ceea ce priveste profesionalismul tau.

"Care e salariul?"

Aceasta este una dintre cele mai enervante intrebari pentru orice intervievator.
Vei afla care este salariul in momentul in care vei primi oferta de job, pana atunci ar trebui sa te concentrezi asupra postului si a modului in care ai putea contribui pentru companie.

Oricum ai formula intrebarea, daca aduci banii in conversatie inca din acesata etapa vei parea interesat doar de aspectul material, in fata intervievatorului.

Chiar daca este adevarat, nu este in interesul tau sa iasa asta la suprafata acum.

Daca totusi valoarea salariului pe care l-ai primi este importanta pentru tine poti sta de vorba cu alti angajati care nu se afla in post de recrutare, pentru a-ti face o idee despre mediul de munca.

Intreaba-i pe acestia despre beneficii si compensatii, dar nu aduce subiectul in discutie la interviu.

"Pot face fata oricarei provocari"


Nu incerca sa pari ceea ce nu esti in fata angajatorului, ci recunoaste ca esti pur si simplu o fiinta umana, cu limite.

Daca iti asumi ca poti face fata oricarei provocari lansate nu vei face mai mult decat sa te indrepti catre un mare esec si nu iti permiti ca disperarea sa stea in calea dezvoltarii carierei tale.

Poti spune ca inveti foarte repede, ca esti constient ca odata cu fiecare sarcina poti invata ceva nou si cu cat inveti mai repede, cu atat mai evicient poti sa fii.

Fii cat mai realist in ceea ce priveste limitele tale, pentru ca daca nu indeplinesti sarcinile pe care ai promis ca le vei indeplini, seful tau va incepe sa se indoiasca si de abilitatile tale in alte domenii.

"Seful meu ma indrageste foarte tare"

In majoritatea cazurilor, intervievatorul habar nu are cine este seful tau, asa ca o astfel de referinta nu isi are locul aici.

Orice interviu se axeaza pe aptitudinile tale din domeniu, nu pe parerea celorlalti despre tine.

Cel mai probabil referintele tale vor fi bucuroase sa isi exprime parerea in favoarea ta, atunci cand va fi momentul, daca vei ajunge atat de departe in procesul de recrutare.

In schimb, ai putea sa te gandesti ce anume apreciaza seful tau la tine.

Prezinta-i intervievatorului care au fost proiectele la care ai iesit in evidenta, daca esti efcient, punctual sau care sunt atributele care te scot in evidenta.

Daca oferi exemple clare, nu numai ca aduci o dovada a aptitudinilor tale, ci si demonstrezi ca stii care sunt punctele tale forte, spun expertii.

"Ati face cea mai mare greseala sa nu ma angajati"

Cel mai probabil esti unul dintre multii candidati cu care intervievatorul se intalneste pentru acest job, iar orice incercare de a-i convinge ca tu esti cel mai calificat dintre ei te va face sa pari disperat.

Intr-adevar exista tendinta de a spune asa ceva la sfarsitul interviului, insa cel mai bine ar fi sa te concentrezi asupra punctelor-cheie din conversatie.

In acest mod, intervievatorul va ramane cu principalele idei pentru care ar dori sa te angajeze tocmai pe tine.

"Voi face orice"


Daca pari ca ai face orice doar pentru a obtine un venit stabil, nu ai mare sanse de reusita pentru ca majoritatea companiilor cauta oameni increzatori si doritori sa avanseze in cariera, spun expertii.

Incearca sa maschezi disperarea intr-un entuziasm fata de job si arata-le ca esti interesat si de valoarea postului, nu doar de bani.

Mentioneaza partile din job care te entuziasmeaza si poti chiar sa vorbesti despre proiecte la care te gandesti deja, te sfatuiesc expertii citati de Monster.com.

"Cred ca sunt persoana potrivita pentru acest job"

Rareori se intampla ca cineva sa fie perfect pentru un anumit job, iar daca angajatorul nu este de aceeasi parere cu tine, s-ar putea sa puna la indoiala capacitatea ta de a intelege natura postului in cauza.

Daca esti convins ca esti aproape perfect pentru acel job, pregateste o lista cu exemple concrete prin care tu ai putea sa excelezi si modul in care compania ar putea profita pe urma experientei tale.

"Nu am fost apreciat la adevarata mea valoare, pana acum"


Asta e o alta modalitate de a spune ca nu te-ai inteles cu fostul tau sef, iar intervievatorul va incepe sa se intrebe daca nu cumva exista o anumita problema cu tine.

Chiar daca fostul tau sef e un om dificil, spunand acest lucru vei lasa impresia ca tu esti omul alaturi de care este dificil sa muncesti.

Daca esti intrebat care a fost motivul pentru care ai plecat, poti spune ca ai simtit ca obiectivele companiei in ceea ce te priveste nu mai coincideau ca calea ta profesionala.

Evita sa aduci note personale in discutiei si focuseaza-te pe contextul dezvoltarii carierei tale, te sfatuiesc specialistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#angajare, #clisee, #intervievator, #interviu, #intrebari , #Stiri Locuri de munca