Cliseele afecteza carierele profesionale ale femeilor din IT&C

Joi, 09 Iulie 2009, ora 11:44
1410 citiri
Cliseele afecteza carierele profesionale ale femeilor din IT&C

Un studiu efectuat in cinci tari europene arata ca desi tinerele au aptitudini deosebite in domeniul IT&C, multe dintre ele evita cariere profesionale in domeniile tehnice. Conform rezultatelor studiului, factorul cel mai demotivant este conceptia conform careia domeniul tehnic este, in mod inerent, mai adecvat pentru barbati.

Studiul, la care au participat elevi, parinti si profesori de ambele sexe din cinci tari europene, arata ca, la nivelul invatamantului gimnazial, baietii si fetele au aptitudini si preferinte similare pentru domeniul IT&C.  Un numar destul de mare de eleve continua invatamantul tehnic si dupa ciclul gimnazial. Cu toate acestea, majoritatea elevelor nu intentioneaza sa urmeze cariere in domeniul tehnic.

In ultimele decenii, Europa se confrunta cu un deficit de personal calificat in domeniul IT&C, statisticile aratand ca, pana in anul 2010, in sectorul tehnic vor exista 70.000 de posturi neocupate. In acelasi timp, tot in Europa, se estimeaza o reducere a populatiei angajate ca urmare a schimbarilor demografice si a imbatranirii fortei de munca – o situatie care ar putea fi imbunatatita considerabil prin angajarea si fidelizarea fortei de munca feminine.

Doar 27,8% dintre managerii din IT&C sunt femei

In prezent, femeile sunt subreprezentate in domeniul IT&C. In 2004, la nivelul Uniunii Europene, femeile au reprezentat mai putin de 25% din totalul absolventilor de facultati din domeniul IT&C. In domeniul IT&C, numai 27,8% dintre managerii de sisteme informatice sunt femei, iar dintre inginerii de hardware, numai 9,6% sunt femei. Numai 5,8% dintre pozitiile academice din domeniile tehnologiei si inginieriei  de la nivel senior sunt ocupate de femei.

Conform rezultatelor studiului Cisco, factorul cel mai demotivant este conceptia conform careia domeniul tehnic este, in mod inerent, mai potrivit pentru barbati.

"Este intimidant sa fii singura fata intr-un grup de baieti"

„Fetele din generatia mea nu sunt incurajate sa lucreze in domeniul IT. Multe fete ajung in acest domeniu dupa absolvirea unor colegii tehnice si, uneori, este intimidant sa fii singura fata intr-un grup de baieti”, a spus Dawn Breen, absolventa a Cisco Networking Academy, actualmente angajata la departamentul  de asistenta IT&C pentru o companie de software din Marea Britanie.

„Situatia subreprezentarii femeilor in domeniul IT&C va continua daca nu se face nimic pentru educarea, sprijinirea si incurajarea tinerelor. Colaborarea dintre sectorul public si cel privat poate avea un rol strategic in indrumarea tinerelor catre domeniul tehnic prin asigurarea accesului la informatii mai realiste si mai autentice despre domeniul IT&C si carierele profesionale in acesta", a spus Amy Christen, Vicepresedinte, Cisco Networking Academy.

Date relevante pentru cele 5 tari

 

 

 

 

 

 

Gabriela Garjoaba

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#barbati, #c, #femei, #it, #tari, #tehnice , #Stiri Locuri de munca