Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cipru nu impune restrictii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria

Cipru nu impune restrictii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria
Cipru este unul din putinele state ale Uniunii Europene care nu a impus restrictii fortei de munca din Romania si din Bulgaria dupa 1 ianuarie 2007, potrivit BBC.

In prezent, in Cipru lucreaza aproape 5.400 de romani si de bulgari, in special in turism.

Desi sindicatele cipriote nu privesc aceasta decizie cu ochi buni, de teama ca lucratorii romani si cei bulgari vor invada piata muncii din tara, patronatele nu sunt de aceeasi parere. Sindicatele cipriote se tem ca forta de munca din Romania si Bulgaria s-ar putea dubla anul acesta din cauza ca autoritatile nu au impus nici o restrictie sau perioada de tranzitie de la 1 ianuarie 2007.

Potrivit BBC, cele mai mari temeri sunt legate de faptul ca patronatele ar putea modifica programul de lucru si conditiile de salarizare negociate cu sindicatele sub pretextul ca pot apela oricand la romani sau bulgari, care muncesc mult pe bani putini.

In replica, patronatele cipriote sustin ca aceste argumente cad in conditiile in care rata somajului este extrem de scazuta in Cipru. In aceasta tara, muncesc legal 10.000 de straini din statele membre ale UE si alti 37.000 din alte state, in special din Asia, iar piata neagra ar avea dimensiuni similare.

Inainte de aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE, mai multe state membre, mai putin Suedia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Polonia si tarile baltice, au impus o serie de restrictii fortei de munca din cele doua tari.

Totusi, in fiecare stat membru va exista un numar de cateva mii de permise de munca pe diferite domenii, in functie de nevoile fiecareia.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1096 ori