Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

''Cenusaresele'' pietei muncii, tinerii cercetatori sunt vanati de Occident

''Cenusaresele'' pietei muncii, tinerii cercetatori sunt vanati de Occident
"Cenusaresele" pe piata fortei de munca din Romania sunt, fara discutie, tinerii interesati de cercetare. Faptul ca acestia parasesc tara si se stabilesc pe meleaguri mai primitoare, din punctul de vedere al statutului social si al remuneratiei, nu mai este o noutate pentru nimeni.Pe langa A"avantajeleA" inexistente ale dotarii materiale propriu-zise a laboratoarelor si ofertele variate de joburi, in Romania un cercetator castiga in jur de 500 de lei. Prin comparatie, in strainatate, un student la doctorat castiga in jur de 700-800 dolari, plus costul asigurarii si al altor cateva taxe de studii.
Nici in Uninea Europeana tinerii cercetatori nu o duc rau deloc. Mai mult, acest domeniu este considerat prioritar de catre autoritati, fiind puternic finantat din fonduri comunitare. O zona extrem de interesanta, care se afla in plina expansiune, este aceea a cercetarii aplicative. Mai exact, este vorba despre colaborarea dintre laboratoare sau institute care furnizeaza know-how sau tehnologie firmelor private doritoare sa realizeze produse cu un grad ridicat de inovare.

Cei care sunt preocupati de acest domeniu recunosc potentialul deosebit al tinerilor cercetatori romani. Colaborarea cu astfel de laboratoare sau firme constituie o oportunitate valoroasa pentru doctoranzi sau angajati in cadrul institutelor din Romania. Unora dintre ei, sansa le poate bate la usa luna aceasta. Cat priveste oportunitatile din Romania, acestea sunt inca numai un vis frumos. Specialistii care doresc sa faca cercetare mai au o speranta: asteapta efectele concrete ale dublarii bugetului pentru cercetare.

De altfel, in Uniunea Europeana, marile companii aloca din ce in ce mai multi bani pentru acest domeniu. Agentiile internationale de presa transmit ca toate cheltuielile companiilor europene pentru activitatile de cercetare si dezvoltare ar putea creste cu 5% anual in urmatorii trei ani, recuperand diferenta fata de investitiile efectuate de firmele din Japonia si Statele Unite in operatiuni similare.

Un sondaj realizat de Uniunea Europeana (UE) in randul a 449 de companii arata ca situatia in sectorul de cercetare si dezvoltare la nivel european s-a imbunatatit in ultimul timp, iar firmele intentioneaza sa majoreze volumul fondurilor alocate acestor activitati.

Sumele alocate sectorului de cercetare si dezvoltare reflecta gradul de dezvoltare a companiilor si progresele efectuate de acestea in domeniul tehnologic, care determina expansiunea economiilor si a ofertei de munca.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 952 ori