Recesiunea a afectat intr-o anume masura starea pe care o au angajatii din mai toate domeniile. O cercetare recent realizata in SUA, care a analizat 11 factori de stres din 200 de meserii, printre care s-au numarat competitivitatea, cerintele fizice, mediul de lucru, termenele limita sau riscurile profesionale, a scos in evidenta cele mai stresante joburi ale anului in curs.
Conform Yahoo Finance, iata care sunt acestea:
1. Pilot la o companie aeriana comerciala
Salariu mediu anual: 117.060 de dolari
Numar de ore lucrate pe zi: 9
Aceasta slujba este cea mai stresanta din SUA anul acesta, in special deoarece depinde de factori ce nu pot fi sub controlul angajatului.
Spre exemplu, un pilot trebuie sa se bazeze foarte mult pe echipament, iar aceasta dependenta poate provoca tensiune.
In plus, si faptul ca un pilot trebuie sa tina cont foarte mult de operatorii de la turnul de control amplifica de asemenea stresul, mai ales dupa ce au fost cateva cazuri in care unii dintre acestia au adormit la serviciu, fortand astfel pilotii care depindeau de ei sa aterizeze fara indrumare.
Mai mult, pilotii au parte si de alternari de perioade stresante cu perioade linistite, care mai rau ii agita. Intr-un anume interval de timp nu au zboruri deloc, iar in alt interval au multe curse.
Totodata, la acesti factori de stres se adauga si efectele recesiunii - adica teama de disponibilizare, pretul ridicat al petrolului sau reducerile de costuri din industria aeriana.
2. Director relatii publice
Salariu mediu anual: 101.850 de dolari
Numar de ore lucrate pe zi: 9
Directorii de relatii publice depind total de clienti si de cumparatori, succesul sau esecul lor fiind determinat de actiunile si deciziile clientilor, iar acest fapt este destul de stresant deoarece inseamna ca performanta unui astfel de director este in afara puterii lui. In plus, trebuie sa gestioneze mici detalii ale mai multor campanii in acelasi timp.
3. Director executiv al unei corporatii
Salariu mediu anual: 167.280 dolari
Numar de ore lucrate pe zi: 11
Directorii executivi sunt foarte bine platiti, dar si foarte stresati. Nu numai ca slujba cere cunostiinte vaste de afaceri, dar implica si consecinte ale deciziilor luate, obligatia de a tine cont de trenduri si de a pune in practica dezvoltari tehnologice.
Ei trebuie mentina compania pe profit, ceea ce reprezinta o sarcina extrem de dificila si complexa.
In plus, ei au asteptari foarte mari, iar intr-o perioada de recesiune nu pot doar sa reduca din costuri pentru a tine firma pe linia de plutire. De asemenea, in cea mai mare parte a timpului, ei nu sunt siguri pe viitorul lor profesional.
4. Fotojurnalist
Salariu mediu anual: 43.270 de dolari
Numar de ore lucrate pe zi: variaza
Fotojurnalistii sunt nevoiti sa ajunga in locurile cele mai riscante sau indepartate din lume, multi trebuind sa fie disponibili 24 de ore din 24 de ore daca apare un eveniment.
Iar cand se intampla acest lucru, ei trebuie sa fie gata de mers pe teren in foarte scurt timp si sa poata sta acolo perioade destul de lungi uneori.
In plus, aceasta meserie este una periculoasa, existand cazuri in care unii fotojurnalisti au fost sechestrati si chiar ucisi (in primele luni ale acestui an au murit 14 fotojurnalisti din SUA).
Citeste continuarea pe Ziare.com