Cele mai importante intrebari la interviul pentru job

Joi, 05 Mai 2011, ora 16:45
4944 citiri
Cele mai importante intrebari la interviul pentru job

Exista cateva intrebari cu greutate intr-un interviu de angajare, atat pentru intervievator cat si pentru candidat, iar majoritatea recrutorilor de top sunt de acord ca restul intrebarilor reprezinta o abordare "mascata" a uneia dintre cele trei mari arii de interes. Orice intervievator cauta sa descopere in conversatia initiala punctele forte, compatibilitatea cu firma, dar si cat de motivat este candidatul. 

Iata intrebarile cele mai importante, prezentate de publicatia Forbes.

De ce ar trebui sa iti dam tie postul?

Prin aceasta intrebare, un intervievator nu va cauta sa descopere doar care sunt aptitudinile tehnice ale candidatului ci si daca acesta are aptitudini de leadership si de comunicare interpersonala.

Competentele tehnice sunt utile pentru cei care vor sa obtina pozitii cat mai inalte, insa odata ajunsi acolo doar aptitudinile interpersonale ii vor ajuta sa atinga succesul.

Crezi ca te potrivesti companiei?

Deseori se intampla ca o colaborare care parea promitatoare sa se sfarseasca printr-o demisie dupa perioada de proba sau chiar ca angajatorul sa fie cel care are intentia de a renunta la unii oameni.

Problema in aceste cazuri este de adaptabilitate si chiar de comunicare, aspecte care ar trebui subliniate chiar de la inceput pentru a evita astfel de situatii.

Crezi ca iti va place sa faci asta?

Angajatii tineri nu cauta joburi in care sa fie platiti pentru ca muncesc mult, ci din contra, ei vor munci mult atunci cand sunt multumiti de mediul de lucru si de provocarile asociate jobului lor.

Angajatorii care adopta acest stil de management sunt cei care vor atrage si vor pastra loialitatea angajatilor de calitate.

Dorel Grigore, Senior Consultant Ascendis a facut pentru Bloombiz.ro un sumar al intrebarilor care functioneaza intr-un interviu de angajare:

Ce te-a determinat sa aplici pentru compania noastra?

Cum crezi ca poti contribui la succesul companiei noastre?

Ce crezi ca este important pentru postul pentru care aplici?

Pentru determinarea motivarii, consultantul Ascendis este interesat de exemple clare care sa sustina intentia, cum ar fi:

Ce ti-a placut cel mai mult la locul anterior de munca (daca a existat unul)?

Ce iti doresti cel mai mult sa obtii in urmatorii 2-3 ani (in companie si pe plan personal - concret)?

Privind adaptarea la mediul de lucru sau la cultura companiei este urmarita identificarea valorilor proprii si modul in care acestea se suprapun cu cele ale companiei:

Care sunt lucrurile pe care le faci intotdeauna cu placere?

Ce te intriga cel mai mult la ceilalti?

Care sunt lucrurile cu care nu te simti confortabil?

"De obicei urmaresc o poveste cu personaje ‘reale’.  Sunt rare ocaziile in care exemplele au fost inventate si de cele mai multe ori le simt imediat", a declarat Dorel Grigore, Senior Consultant Ascendis pentru Bloombiz.

#interviu de angajare, # job, # intrebari interviu pentru job, # recrutori, # intervievator , #Stiri Locuri de munca