Ultima moda de pe piata muncii: zile de concediu spontane. Cum pot fi obtinute

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 06:04
912 citiri
Ultima moda de pe piata muncii: zile de concediu spontane. Cum pot fi obtinute
Pandemia a facut ca angajatii sa munceasca des peste program/ FOTO Pixabay

O noua tendinta isi face simtita prezenta pe piata muncii: zilele de concediu spontane. Acordate de companii pentru a compensa orele de munca peste program frecvente in pandemie, zilele de concediu spontane sunt considerate mana cereasca de angajati si sunt vazute drept un cadou binemeritat de la angajatori.

Specialistii sunt de parere ca astfel de zile de concediu date angajatilor "din senin" pot duce la cresterea eficientei acestora, fiind mai apreciate decat bonusurile in bani sau alte obiecte.

Psiholog: Pauza ii ajuta sa se echilibreze

Totul a inceput in Georgia, Statele Unite ale Americii, unde o companie a constatat, in urma aplicarii unor chestionare, ca starea de bine angajatilor poate fi imbunatatita printr-o astfel de masura.

Ulterior, compania Linkedin chiar a acordat o saptamana de concediu spontan propriilor angajati, peste 15.000, pentru ca acestia sa se intoarca in campul muncii cu forte proaspete. Ceea ce s-a si intamplat.

"Pandemia a avut efecte negative atat asupra angajatorilor cat si asupra angajatilor. Pe de-o parte, vorbim de deficiente de ordin economic financiar, pe de alta parte vorbim de modul in care, lucrand de acasa, fie cu remote work, fie cu salarii reduse cumva, oamenii au incercat sa compenseze. Orice forma de zi libera, orice forma de repaus, mai ales cand e vorba de lucru online sau de lucru intens zilnic, e binevenita", a explicat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu.

Daca moda zilelor spontane de concediu a plecat din Statele Unite ale Americii, corporatii cu sedii in Europa au inceput sa aplice aceasta metoda.

"Flexibilitatea in programul de munca, cu o zi libera sau cu mai multe zile libere, lunar, trimestrial sau semestrial, are mai multe avantaje indirecte asupra angajatului. Nu doar ca cei care sunt angajati fac o pauza si asta ii ajuta sa se echilibreze, dar se reduce riscul de burnout, de epuizare fizica si psihica", a completat psihologul.

Angajatii si munca in exces

Potrivit acestuia, tendinta angajatilor in pandemie, in contextul unor taieri masive de posturi in baza dificultatilor financiare intampinate de companii, a fost aceea de a depune eforturi constante pentru a-si pastra locul de munca, prin munca excesiva, peste program. Astfel, in multe situatii aproape ca nu a mai existat linia dintre viata profesionala si cea personala.

"Dupa pandemie a existat o presiune asupra angajatilor sa munceasca suplimentar uitandu-se astfel ca un program mai flexibil ii face pe acestia ...citeste mai departe despre "Ultima moda de pe piata muncii: zile de concediu spontane. Cum pot fi obtinute" pe Ziare.com

#zile concediu diferite tari, #concediu, #concediu spontan, #zile concediu spontan, #zile spontane concediu , #Stiri Locuri de munca