Ce sa NU spui la un interviu pentru angajare

Duminica, 26 Octombrie 2008, ora 20:30
7393 citiri
Ce sa NU spui la un interviu pentru angajare

Angajatorii evalueaza candidatii dupa 3 criterii principale, atunci cad tin un interviu: daca sunt calificati pentru acel job; daca sunt dispusi sa isi indeplineasca sarcinile si sa lucreze pentru cresterea firmei; daca sunt capabili sa se integreze in corporatia pentru care urmeaza sa lucreze. Exista unele lucruri pe care daca le spui intr-un interviu iti pot scadea din start sansele de a obtine jobul. Cele care urmeaza il pot convinge pe intervievator ca nu esti omul potrivit.

1.    Comentarii negative la adresa actualilor sau fostilor angajatori sau colegi

Nimic bun nu poate rezulta daca iti vorbesti de rau fostii angajatori, colegii de birou sau actualul loc de munca. Exista riscul sa pari un angajat care poate pune probleme de management, care e vesnic nemultumit si cauta samanta de scandal.

2.    Cererile pentru un program special sau echipamente speciale de care nu ai neaparat nevoie

Daca chiar de la inteviu incepi sa ceri tratament special, angajatorul nu va dori sa afle ce pretentii vei avea odata ce te vei vedea angajat. Nimanui nu-i place un angajat "costisitor".

3.    Evita sa deschizi subiectul salariului sau sa ridici pretentii in fazele initiale ale interviului

Lasa-l pe angajator sa ridice problema salariului. E OK sa indici o suma estimativa pe care ai dori-o sau sa intrebi daca aceasta suma este potrivita cu postul pe care il vei ocupa. Totusi, daca tu esti cel care incepe sa vorbesca despre salariu, angajatorul s-ar putea sa dea inapoi.

4.    Nu incepe sa intrebi de zile libere sau concedii, fii ele de odihna sau medicale

Acest lucru poate fi descurajant pentru angajator, pentru ca vei parea mai interesat de timpul liber decat de munca propriu-zisa. E normal ca un angajat sarguincios sa fie mai concentrat pe statul degeaba decat pe munca?

5.    Nu spune ce lucruri NU esti dispus sa faci

Sa-i spui intervievatorului ca nu vrei sa raspunzi la telefoane, sa faci indosariere sau sa lucrezi peste program poate fi un semnal de alarma pentru el. Incearca sa aplici pentru posturi care ti se par potrivite si intelege ca se poate sa fii obligat sa faci si lucruri care nu-ti plac in mod deosebit.

6.    Nu intreba "Si… cu ce se ocupa firma dumneavoastra?"

Fa-ti lectiile bine, informeaza-te in legatura cu firma la care aplici inainte de a te prezenta la interviu.

7.    "Nu stiu exact de ce am venit, pur si simplu am vazut anuntul in ziar si am zis sa incerc…"

Da, unii candidati chiar spun aceste cuvinte la interviu. Fii mereu pregatit. Daca nu esti sigur de ce te-ai dus la acel interviu sau cum te-ar putea ajuta slujba aceasta sa-ti atingi telurile, poate ca n-ar trebui sa fii acolo.

8.    "Nu am niciun defect."

In cadrul unui interviu, angajatorul s-ar putea sa-ti ceara sa-ti enumeri punctele slabe. Gandeste-te dinainte la acest lucru si fii pregatit cu cel putin unul. Mai mult decat atat, fii pregatit si cu un plan de imbunatatire. O alta abordare ar fi sa explici cum un punct negativ ar putea fi transformat intr-o calitate. De exemplu: "Cand incep un proiect, mai implic atat de tare incat uneori uit de obligatiile personale. Trebuie sa mai stapanesc pentru a evita epuizarea."

9.    Evita sa te contrazici cu angajatorul

Tine minte: vrei sa te faci placut si sa te integrezi bine. Odata angajat, vei avea destul timp sa inveti care sunt procedurile din cadrul firmei si sa incepi sa faci sugestii. Interviul nu este un moment potrivit sa convingi pe cineva ca ai dreptate in legatura cu anumite lucruri.

10.    Nu te plange

Lasa-ti probleme personale acasa. Nimeni nu vrea sa auda ca tie nu-ti ajung banii, ca ai rate, copii la scoala, ca sotia nu are serviciu si asa mai departe. Trebuie sa te prezinti ca o persoana puternica, capabila sa depaseasca obstacolele si provocarile care ii pot aparea in cale.

11.    Nu fi nesincer, nu iti induce potentialul angajator in eroare

Daca minti, adevarul va iesi, cumva, la iveala. Vechea zicala "Adevarul e cea mai buna cale" se aplica perfect aici.  

12.    Evita argoul si orice fel de remarci rasiste, xenofobe, sexiste etc.

Indiferent ce convingeri ai, tine-le pentru tine. Orice remarca intoleranta iti va dauna.