Ce sa faci si ce sa eviti in timpul unui interviu pentru angajare

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 21:52
3312 citiri
Ce sa faci si ce sa eviti in timpul unui interviu pentru angajare

Exista cateva elemente-cheie pe care trebuie sa le cunosti inainte de orice interviu pentru angajare. Urmeaza aceste reguli simple si, la urmatorul interviu, poti avea succes.

* Parcurge drumul pana la firma la care ai interviu, inainte cu cateva zile - sau asigura-te ca stii exact unde este si cat timp iti ia sa ajungi acolo.

* Cerceteaza compania si afla exact ce tip de interviu de angajare vei intalni. Pregateste-te si exerseaza inainte, insa nu memora sau nu repeta prea mult raspunsurile la intrebari.

* Imbraca-te potrivit pentru jobul, compania si domeniul in care lucrezi sau in care vrei sa lucrezi. Ramai de partea conservatorismului.

* Planuieste sa ajungi cu aproximativ 10 minute mai devreme. Intarzierile sunt inacceptabile. Daca totusi intarzii, da un telefon pentru a anunta.

* Da binete receptionerei sau secretarei cu politete si respect. Aici faci prima impresie.

* Nu mesteca guma in timpul interviului.

* Daca ti se cere sa completezi o cerere de angajare, fa-o cu grija, complet si exact.

* Adu cu tine mai multe copii dupa CV. Daca ai un portofoliu de prezentat, si mai bine.

* Nu te baza pe CV sa faca toata treaba pentru tine. Indiferent cat esti de calificat pentru acel job, va trebui sa stii sa te vinzi singur intervievatorului.

* Foloseste pronumele de politete si numele de familie atunci cand comunici cu intervievatorul.

* Strange mana ferm. Nu tremura cand o faci.

* Asteapta sa fii invitat sa iei loc inainte sa te asezi. Si retine limbajul nonverbal si postura: stai drept si concentreaza-te, astfel incat sa nu pari dezinteresat in vreun moment.

* Nu spune bancuri in timpul interviului.

* Mentine contactul vizual cu intervievatorul/intervievatorii.

* Arata-ti entuziasmul pentru postul oferit si pentru companie.

* Nu fuma, chiar daca intervievatorul iti ofera o tigara. Si nu fuma inainte de interviu, ca sa nu mirosi a fum de tigara. Spala-te pe dinti, foloseste apa de gura sau ia o bomboana mentolata inainte de interviu.

* Evita limbajul incoerent, argoul sau pauzele lungi intre cuvinte sau fraze.

* Nu vorbi incet. O voce puternica prouecteaza incredere.

* Ai incredere in tine si fii plin de energie, insa nu deveni agresiv.

* Nu te comporta ca si cum ai accepta absolut orice job sau esti disperat sa te angajezi undeva..

* Evita subiectele care starnesc controversa.

* Nu spune nimic negativ despre fostii colegi, manageri sau angajatori.

* Asigura-te ca mesajele tale ajung la intervievator intr-o maniera corecta si sincera.

* Nu minti niciodata. Raspunde sincer si succint la intrebari. Si nu te arunca sa oferi raspunsuri care nu se mai termina.

* Pune accent pe realizarile tale. Si nu oferi nici o informatie negativa despre tine.

* Nu raspunde la intrebari cu da sau nu. Explica-ti raspunsul de fiecare data cand ai posibilitatea. Descrie acele lucruri care iti demonstreaza talentele, abilitatile si determinarea. Da exemple.

* Demonstreaza ca te-ai documentat asupra companiei si domeniului atunci cand raspunzi la intrebari.

* Nu aduce vorba si nu discuta despre problemele personale.

* Retine faptul ca interviul este un moment grozav de a evalua intervievatorul si compania pe care acesta o reprezinta.

* Nu raspunde la o intrebare neasteptata cu o pauza prelungita sau spunand ceva precum "oh, asta e o intrebare buna". Repeta intrebarea cu voce tare sau cere-I intervievatorului sa repete intrebarea, pentru a-ti oferi putin mai mult timp sa gasesti un raspuns. De asemenea, o scurta pauza inainte sa raspunzi nu este o tragedie.

* Comporta-te mereu ca si cum esti hotarat sa obtii jobul despre care este vorba. Nu inchide niciodata usa unei oportunitati pana nu ai siguranta ca ai obtinut un job.

* Nu raspunde la telefon in timpul interviului si inchide-ti telefonul.

* Arata-te interesat sa exprimi ce poti face tu pentru companie mai mult decat ce poate compania sa faca pentru tine.

* Nu pune intrebari cu privire la salariu, concedii, bonusuri, pensie sau alte beneficii inainte de a primi o oferta. Fii pregatit pentru o intrebare cu privire la cerintele tale salariale, insa incearca sa amani discutia pana vei avea in mana o oferta.

* Pune intrebari inteligente despre job, companie sau domeniul sau de activitate. Intotdeauna sa ai cateva intrebari in minte; altfel, comportamentul pasiv va demonstra o lipsa de interes.

* La finalul interviului, exprima-ti dorinta de a primi jobul si intreaba care este urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci. Unii experti sfatuiesc chiar sa ceri jobul la finalul interviului.

* Incearca sa obtii cate o carte de vizita de la fiecare intervievator - sau macar numele complete si corecte.

* Noteaza-ti lucrurile esentiale in timpul sau dupa interviu, ca sa fii sigur ca nu le uiti.

* Scrie scrisori de multumire fiecarei persoane care te-a intervievat in primele 24 de ore dupa interviu. Si ia la cunostinta toate regulile privind follow-up-ul.

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajat, #angajator, #companie, #interviu, #job , #Stiri Locuri de munca