Ce nu inveti la facultate despre viata la birou

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 13:18
2892 citiri
Ce nu inveti la facultate despre viata la birou

Proaspat absolventii de facultate traiesc cu impresia ca au invatat tot ceea ce era de invatat de pe bancile institutiei prin care au trecut. Experienta a aratat ca, de cele mai multe ori, nivelul teoretic cu care au intrat in contact nu i-a pregatit si pentru probele practice pe care urmeaza sa le dea, in calitate de angajati ai unor companii.

Iata o lista compus de specialistii in HR citati de Monster.com cu cele mai importante aptitudini pe care nu le inveti la facultate.

Lista este impartita in doua segmente bine definite, in functie de aptitudinile comunicarii interumane si aptitudinile de management al carierei.

Aptitudinile comunicarii interumane sunt extrem de importante indiferent de postul pe care il ocupi.

Abilitati oratorice

Expertii au ajuns la concluzia ca exista foarte multi absolventi incapabili sa prezinte compania intr-un mod profesionist in fata unei audiente, indiferent de natura acesteia.

Un angajat care nu poate sa se prezinte bine nici pe el insusi nu va fi capabil niciodata sa ajute compania sa se dezvolte, considera specialistii in HR.

Cauta activitati de voluntariat in care sa pui in practica vorbirea in public, in fata unei audiente mai putin numeroase.

Inainte de a te prezenta in fata oamenilor gandeste-te care sunt cele mai importante lucruri pe care ai vrea ca cei care te asculta sa le cunoasca, pregateste cateva detalii-cheie si ce ai vrea ca ei sa faca in legatura cu asta, te sfatuiesc specialistii.

Aptitudinea de a controla discutiile tensionate

Conversatiile tensionate sunt inevitabile in orice loc de munca, iar cei care nu stiu cum sa le controleze eficient vor avea parte de moment dificile in activitatile zilnice.

Secretul este sa te concentrezi asupra rezultatelor, nu a emotiilor, sunt de parere specialistii.

Incearca sa ii privesti pe ceilalti ca pe niste persoane decente si rationale, chiar daca au un punct de vedere total opus fata de al tau.

Cand ceilalti se simt respectati si au incredere in ceea ce te motiveaza pe tine, ei vor incerca sa te asculte, la randul lor.

Odata stabilit compromisul, impartaseste cu incredere perspectiva ta si invita partenerul de discutii sa faca acelasi lucru.

Munca in echipa

Ideea de a munci intr-o echipa, in care desi ideile variaza trebuie respectate, este relativ noua pentru multi absolventi de facultate, sunt de parere expertii.

Absenta acestei aptitudini are dezavantaje considerabile, intrucat te poate duce la crearea unei reputatii proaste la job sau chiar la concediere.

Accepta faptul ca ai primit un post mai putin important, in favoarea colegilor cu experienta.

Asculta mai mult decat vorbesti si fii respectuos fata de ceilalti atunci cand ai un alt punct de vedere.

Foloseste-i pe cei mai buni "jucatori" drept model pentru cariera ta.

Aptitudinile de management al carierei iti vor fi de folos pentru a obtine primul job si te vor ajuta sa obtii cat de curand, o promovare.

Rabdarea si modestia

Daca ceri un salariu prea mare inca de la inceput sau astepti o promovare prea curand fara sa fi demonstrat ceva, tot ce vei reusi sa faci este sa iti castigi o reputatie proasta de angajat care nu isi cunoaste adevarata capacitate.

Poarta o discutie cu liderii pe care ii admiri din organizatie pentru a-ti face o idee despre cum au evoluat profesional de-a lungul timpului si vei vedea ca munca, rabdarea si modestia sunt elemente cheie in succesul lor.

Fii cel care detine informatia

Unul dintre cele mai impresionante lucruri pentru un angajator este capacitatea absolventului de a vorbi deschis despre evenimentele legate de domeniul jobului pe care tocmai l-a obtinut.

Citeste o gama larga de publicatii pentru a-ti imbogati cat mai mult cunostintele si intreaba-l pe seful tau care publicatii specializate si ce bloguri sunt importante pentru companie, te sfatuiesc specialistii.

Managementul timpului

Absolventul se regaseste de multe ori in situatia in care s-ar putea simti obligat sa accepte orice sarcina in plus, lucru care ii ingreuneaza eforturile de management al timpului.

Riscul in acest caz este ca proaspatul angajat sa neglijeze activitatile de baza in efortul sau de a se autodepasi, sustin expertii.

Managementul timpului implica abilitatea de a-ti coordona energia si atentia, iar seful tau este cel care te poate sfatui in legatura cu obiectivele tale profesionale si te poate ajuta sa iti pui in ordine prioritatile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#facultate, #absolvent, #job, #birou, #aptitudini , #Stiri Locuri de munca