Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce forta de munca pregateste Romania: Suntem pe penultimul loc in UE la tineri inalt calificati

Ce forta de munca pregateste Romania: Suntem pe penultimul loc in UE la tineri inalt calificati
Intre 2005 si 2015, sistemul de educatie romanesc a produs una dintre cele mai restranse forte de lucru inalt calificate si unul dintre cele mai largi segmente de resursa umana slab calificata din toata Uniunea Europeana, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene.

Procentul tinerilor cu varste intre 25 si 39 de ani slab calificati a urcat de la 18% in 2005, la 25%, in 2015, in timp ce ponderea tinerilor inalt calificati abia a ajuns la 25%, penultima din UE, dupa Italia.

Este o combinatie ce va impune in timp limite cresterii economice si competitivitatii, dar, pe de alta parte, va duce si la o presiune marita asupra sistemului de pensii si a celui de asistenta sociala.

Raportul mentioneaza in mod special trendul inregistrat in acest interval de timp in Romania - este ingrijorator faptul ca procentul de tineri foarte slab calificati a crescut substantial. Acest lucru pozitioneaza Romania printre primele cinci tari cu cele mai mari procente de slab calificati in populatia tanara, spune documentul redactat de Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune.

Cum stau statele "concurente"

Cu exceptia a patru tari - Suedia, Danemarca, Romania si Estonia - toate celelalte si-au redus categoria de tineri slab calificati. In cazul primelor doua, cu performante in domeniul calificarii fortei de munca, situatia a fost afectata partial si de numarul crescand al imigrantilor, in randul acestora existand ponderi mult mai mari de necalificati, comparativ cu populatia nativa.

Mai trebuie mentionat ca, spre deosebire de tara noastra, Estonia se afla in 2015 mult subt pragul de 20% tineri slab calificati (mai precis, este vorba de 13% din populatia cu varste intre 25 si 39 de ani), iar rata celor inalt calificati era de 41%, comparativ cu numai 24%, in Romania.

Citeste mai multe despre Ce forta de munca pregateste Romania: Printre cele mai mici ponderi ale tinerilor inalt calificati, si cele mai mari de tineri slab calificati pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "Ce forta de munca pregateste Romania: Suntem pe penultimul loc in UE la tineri inalt calificati" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1785 ori