Ce faci cand seful tau este un manager slab

Joi, 17 Februarie 2011, ora 18:23
3170 citiri
Ce faci cand seful tau este un manager slab

Majoritatea managerilor sunt oameni competenti, care au ajuns in functia respectiva cu eforturile proprii prin care au demonstrat ca, pe langa faptul ca isi indeplinesc sarcinile foarte bine, sunt capabili sa aiba o legatura cu oamenii din subordine, sa comunice si sa accepte feedback-ul constructiv. Exista insa si manageri care nu au nici cea mai vaga idee despre perceptia subordonatilor asupra stilului lor de management sau a ideilor pe care le lanseaza, iar numarul lor nu este tocmai nesemnificativ, potrivit BNET.com.

"Sunt foarte multe situatii in genul asta. As spune ca majoritatea, pentru ca managerii in general au impresia ca ei trebuie sa fie directivi si ca transmiterea intentiilor sau obiectivelor este suficienta pentru a-i pune in miscare pe subordonati. Modul in care primesc subordonatii directivele sau dispozitiile ii intereseaza mai putin. Asta e felul traditional de management, este probabil specific erei industriale si pe undeva este specific si managementului de tip american sau de tip anglo-saxon. Ordinul nu se discuta, managerul da ordine, nu-si vinde ideile", a declarat Stelian Panescu, Director General Smart Sigma pentru Bloombiz.ro.

Un studiu recent realizat de Economist Intelligence Unit a aratat ca managerii de top au o perspectiva mai degajata in ceea ce priveste implicarea angajatilor.

Astfel, potrivit studiului, 20% dintre managerii intervievati au sustinut ca angajatii lor sunt mult mai implicati decat angajatii firmelor concurente, in timp ce doar 7% dintre managerii cu un nivel mai jos au considerat ca lucrurile stau asa.

Implicarea angajatilor e un aspect foarte important in ziua de astazi, mai ales in marile companii, insa realizarea unei conexiuni directe intre managementul de top si cei care lucreaza in executie necesita o serie de programe scumpe impuse de firme de consultanta.

Daca echipa de management nu face intr-adevar ceva cu datele obtinute, exista riscul ca toate aceste eforturi sa fie in zadar.

Abordezi problema sau renunti?


Angajatii se afla deseori in dubii cand se pune problema daca ar trebui sau nu sa comunice cu managerul atunci cand considera ca acesta nu are idee care este viziunea lor, in principal din teama de a nu fi etichetat ca angajat problematic sau chiar mai rau.

Intr-adevar subiectul este unul ingrijorator, iar specialistii in HR iti ofera cateva sfaturi cu privire la aceasta decizie, in functie de situatii.

Angajatul este intr-o pozitie extrem de clara, potrivit lui Stelian Panescu.

"Daca ii spui de trei ori sefului ca n-ai inteles, probabil ca in afara de cazurile extreme, acesta isi va da seama ca problema e la el. Altfel, chiar daca n-ai inteles sau poate ca nu esti de acord cu ceea ce ti s-a spus si nu ripostezi in nicun fel, se asteapta sa executi. Asa ca frustrarile sau erorile de interpretare sunt destul de frecvente", este de parere acesta.

Reactioneaza doar cand e cazul


Daca esti un angajat simplu sau chiar faci parte din middle management si esti convins ca superiorilor nu le pasa de ideile tale, cel mai bine ar fi sa te abtii pana in momentul in care gasesti o companie mai buna pentru care ai putea sa lucrezi.

De aceeasi parere este si Stelian Panescu, care adauga ca "cei care au coloana vertebrala isi pot permite sa abordeze aceasta problema direct . Daca sunt oameni cu coloana vertebrala si sefii lor sunt 'nevertebrati', ar trebui sa isi caute de lucru"

In caz contrar, lucrurile ar putea avea un final nefericit pentru tine, spun specialistii.

Daca totusi ai ajuns la capatul puterilor, gaseste modalitati de a rezolva problema fara a recurge la solutii drastice care sa iti afecteze viitorul profesional.

Asuma-ti riscul, daca stii ca merita


Daca stii ca managementului ii pasa care este punctul tau de vedere, nu ai niciun motiv sa te abtii.

In cazul in care seful tau direct este cel care nu reuseste sa isi dea seama cum este perceput, cel mai bine ar fi sa ai o discutie personala cu acesta, mai intai.

Exista posibilitatea ca tu sa fii cel care interpreteaza gresit si, chiar daca este riscant, comunicarea este cea mai buna alegere in aceasta situatie.

Daca ai ajuns la concluzia ca discutiile cu el nu au nicio finalitate profesionista, poti sa treci si la un nivel superior, insa nu uita sa abordezi problema cat mai diplomat posibil.

Daca esti in pozitie de executiv, nu ai nicio scuza sa nu spui ce gandesti

Identificarea problemelor de comunicare si rezolvarea acestora sunt principalele motive pentru care esti numit in functia de manager, de aceea situatia aceasta ar trebui sa stea in mainile tale.

Un manager care isi face mai multe griji pentru propria persoana decat pentru binele companiei nu merita sa fie acolo, spun specialistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sef, # manager, # subordonati, # management traditional, # ideile tale, # punctul tau de vedere , #Stiri Locuri de munca