Ce e cu adevarat in spatele intrebarilor pentru angajare

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 10:42
2236 citiri
Ce e cu adevarat in spatele intrebarilor pentru angajare

Probabil ca ai sustinut cateva interviuri de angajare de-a lungul carierei tale si stii ca exista anumite intrebari pe care orice angajator pare sa le puna. Pentru ca le-ai auzit atat de des, simti ca poti raspunde la acestea si in somn.

Dar oferi cele mai bune raspunsuri posibile?

Deseori, o intrebare aparent simpla poate avea un inteles ascuns. Ce vrea cu adevarat intervievatorul sa afle atunci cand te intreaba de ce vrei sa lucrezi pentru compania sa?

Iata cateva intrebari de interviu pe care le vei auzi, cel mai probabil, data viitoare cand te intalnesti cu un potential angajator si o perspectiva a calitatilor pe care angajatorii vor sa le evalueze. Inarmat cu aceste informatii, poti afla exact ce vrea angajatorul sa stie, afirma CareerBuilder.com.

Intrebare: “De ce vrei sa lucrezi in aceasta companie?”

Multi oameni se exprima in termeni vagi, vorbesc despre cum cred ca ar face o treaba excelenta, de ce jobul pare atat de bun sau despre cat de mult admira compania. Insa managerii angajatori vor ca tu sa acoperi mai mult decat lucrurile de baza prin intermediul raspunsului tau.

Ce inseamna in realitate: “Cat de multe stii despre compania noastra si de ce vrei sa lucrezi aici si nu pentru concurenta?” Cand raspunzi la aceasta intrebare, mentioneaza lucruri exacte. Ai putea, de exemplu, sa mentionezi ca te incita programele de cercetare ale companiei, fuziunea recenta cu o alta companie sau programele de responsabilitate sociala.

Un raspuns detaliat il va informa pe angajator ca te interesa mai mult decat salariul. In acelasi timp, daca demonstrezi ca te-ai documentat, arati ca esti pregatit si ca iei in serios aceasta oportunitate.

Intrebare: “Care sunt punctele tale forte?”

Raspunsurile precum “Lucrezi bine cu ceilalti” sau “Am o atitudine proactiva” pot sa fie puncte forte, insa multi candidati fac aceleasi afirmatii, iar un astfel de raspuns nu te va diferentia cu nimic de restul aplicantilor.

Ce inseamna in realitate: “Cum tti-ai folosit punctele forte pentru a da valoarea muncii tale de pana acum?” Angajatorul vrea sa stie ce beneficii ii pot aduce talentele tale daca te angajeaza, asa ca pune-ti in context cele mai bune calitati. Vorbeste despre cum pot calitatile tale sa aduca beneficii companiei, despre cum pot sa indeplineasca nevoile sale.

In aceasta economie, multe firme incearca sa reduca costurile, de exemplu. Experienta ta in negocierea contractelor de vanzare-cumparare, de exemplu, poate fi o bila alba pentru tine.

Intrebare: “Care sunt slabiciunile tale?”

Oamenii incearca deseori sa enumere slabiciuni care pot fi de fapt considerate calitati, precum “Sunt prea perfectionist” sau “Nu refuz niciodata pe cineva care imi cere ajutorul.” Asfel de raspunsuri il pot face pe intervievator sa se intrebe ce ascunzi.

Ce inseamna in realitate: “Cat de sincer esti si cat de bine te poti aprecia la adevarata ta valoare?” si “Cat succes ai avut cand te-ai confruntat cu o provocare in cariere?” Toata lumea are slabiciuni, insa nu toata lumea le recunoaste.

Angajatorii cauta angajati care isi pot recunoaste slabiciunile si care sunt dispusi sa le depaseasca. Arata managerului ca poti face asta. Daca una din slabiciunile tale este teama de a vorbi in public, de exemplu, povesteste cum a trebuit sa vorbesti in fata intregii echipe, cand ai prezentat un proiect.

Desi extrem de iritanta, situatia te-a obligat sa-ti confrunti temerile si sa iei masuri pentru a le depasi. De atunci, lucrurile par sa fie mai usoare pentru tine.

Intrebare: “Ai prefera sa lucrezi singur sau in echipa?”

Aceasta este mai mult o intrebare-capcana, pentru ca rareori ti se va cere sa alegi una sau cealalta varianta in zilele noastre.
Ce inseamna in realitate: “Poti lucra cu cat mai putine indicatii?” si “Poti descrie o situatie in care ai lucrat cu un coleg sau cu un grup pentru a rezolva o problema?” Managerii cauta indivizi care se pot adapta.

Nu vor avea mereu timp sa iti explice totul pas cu pas, asa ca va trebui uneori sa lucrezi singur si sa cauti solutii fara ajutorul celorlalti.

In acelasi timp, trebuie sa fii in stare sa lucrezi si cu indivizi aflati la diferite niveluri, departamente, birouri sau chiar companii, asa ca managerul incearca sa afle cat de bine poti colabora cu ceilalti. Poti cita un exemplu despre cum ai condus o echipa, pentru a-ti creste sansele de a obtine o oferta de angajare.

Stiind ce tipuri de raspunsuri cauta cu adevarat intervievatorii prin intermediul acestor intrebari aparent simple, iti oferi singur o sansa mai mare de a impresiona angajatorul. Pana la urma, acesta s-a obisnuit probabil sa auda aceleasi raspunsuri de fiecare data. Iesi in evidenta cu un raspuns la obiect, diferit de obisnuitele generalitati.

#interviu intrebari angajare job companie cariera angajat , #Stiri Locuri de munca