Ce cauta angajatorii: studii vs. experienta

Marti, 20 Iulie 2010, ora 15:31
2931 citiri
Ce cauta angajatorii: studii vs. experienta

Una din dilemele cel mai des intalnite atunci cand iti cauti un job are legatura directa cu preferintele angajatorului. Ce te diferentiaza in fata competitiei la un interviu: experienta sau diplomele obtinute? Expertii in HR sunt de parere ca raspunsurile variaza, in functie de situatie. 

In functie de domeniul de activitate

Exista cariere in care experienta este mai importanta decat diplomele obtinute, dar exista si situatii in care situatia este total opusa.

In vanzari, spre exemplu, cel mai important este sa fi adus o anumita suma de bani pentru companie.

La polul opus, in IT, absolvirea unei facultati de specialitate te va ridica deasupra candidatilor care au doar experienta in domeniu.

In functie de reputatie

O diploma de la o universitate cu renume iti ofera niste porti deschise, prin numele pe care il poarta, spre deosebire de o facutate mai putin cunoscuta.

Daca ti-ai obtinut licenta in timp ce lucrai cu norma intreaga, acest lucru iti va fi de folos cand te prezinti in fata angajatorului.

Si pentru cei cu experienta, recunoasterea este tot atat de importanta.

Simplul fapt ca ai muncit 40 de ore pe saptamana, timp de 15 ani nu iti va aduce niciun punct in fata angajatorului.

Daca demonstrezi ca ai contribuit la profiturile unei companii, ai venit cu o idee inovativa, ai castigat premii sau ai deschis noi colaborari si ai promovat compania in fata clientilor, atunci intervievatorul va privi cu alti ochi anii tai deexperienta.

In functie de politica fiecarei companii

Unele companii ar putea permite inlocuirea studiilor cu ani de experienta, insa majoritatea companiilor au o politica mai dura in acest sens.

Exista domenii in care ti se poate cere o calificare suplimentara, pe langa diplomele deja obtinute.

Cum rezolvi aceasta dilema

In oricare dintre situatii te-ai afla, exista o solutie pentru a fi apreciat corect de angajator.

Daca esti absolvent, ai ocazia de a participa la internship-uri pentru a acumula experienta si a dovedi ca esti dispus sa investesti in cariera ta.

In acelasi sens, poti apela la voluntariat in pozitii din care poti obtine experienta de care ai nevoie, chiar daca nu ai studiat in domeniu.

Daca nu ai studii superioare si nici timp sa urmezi inca 3 ani de facultate, cauta cursuri in domeniul tau pentru a demonstra ca investesti in cariera si ca te gandesti chiar mai departe.

Cunostintele de tehnologie, spre exemplu, vor fi mereu cautate de angajatori, iar multe scoli ofera cursuri de pregatire in aceasta arie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajatori, # studii, # experienta , #Stiri Locuri de munca