CCR: Legea pensiilor este constitutionala

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 12:37
1669 citiri
CCR: Legea pensiilor este constitutionala

Legea pensiilor este constitutionala, au decis miercuri magistratii Curtii Constitutionale. Legea va ajunge acum pe masa presedintelui Basescu pentru promulgare.

PNL si PSD au anuntat ca vor incepe procedura de suspendare a sefului statului daca acesta va promulga legea.

Magistratii ar fi trebuit sa se pronunte in urma cu o saptamana cu privire la contestatiile depuse de PNL si PSD. Pe 29 septembrie, insa, judecatorii au amanat verdictul, motivand ca au nevoie de timp, pentru ca au de analizat o lege foarte importanta.

PNL si PSD au depus cate o contestatie, dupa ce legea a fost adoptata de deputati in 15 septembrie. Cele doua formatiuni au sustinut ca Legea pensiilor incalca dreptul de proprietate si dreptul la un trai decent. Opozitia nu este de acord nici cu egalizarea varstei de pensionare si nici ca punctul de pensie sa fie mai mic de 45%.

O alta prevedere a legii contestata este legata de varsta de pensionare. Astfel pana in 2030 atat femeile cat si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani.

In sistemul public de pensii au fost introdusi si parlamentarii sau diplomatii, dar si cei platiti pe drepturi de autor sau PFA.

CCR a decis, in luna iulie, ca este neconstitutionala scaderea pensiilor cu 15%. Aceasta prevedere aparea in pachetul de legi ale austeritatii. Judecatorii de la CCR au decis, de asemenea, ca este neconstitutionala recalcularea pensiilor magistratilor.

#legea, #pensiilor, #curtea, #constitutionala , #Stiri Locuri de munca