CC: Concedierile din administratia locala, constitutionale

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 10:08
1493 citiri
CC: Concedierile din administratia locala, constitutionale

Concedierile din administratia locala decise de Guvern sunt constitutionale, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, care a respins sesizarea Avocatului Poporului care a reclamat nelegalitati privind adoptarea OUG 63/2010 care modifica Legea finantelor publice, informeaza Mediafax.

Avocatul Poporului a sesizat, in 15 iulie, Curtea Constitutionala (CC) cu privire la OUG 63/2010 care completeaza Legea 273/2006 privind finantele publice locale, precum si stabilirea unor masuri financiare, AP reclamand contrarietatea dispozitiilor cu legea fundamentala, in special limitele delegarii legislative.

Din examinarea dispozitiilor OUG 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii 273/2006 privind finantele publice, precum si stabilirea unor masuri financiare, publicata in 2 iulie, Avocatul Poporului (AP) a "observat ca acest act normativ contine norme contrare unor prevederi din Constitutie".

Astfel, AP a ridicat direct in fata CC exceptia de neconstitutionalitate a OUG 63/2010.

"Argumentele de neconstitutionalitate invocate de catre Avocatul Poporului au vizat in esenta, contrarietatea OUG 63/2010, fata de articolul 115, alineatele 4 s 6, din Constitutie, instituind exigentele constitutionale privind adoptarea OUG si limitele delegarii legislative, precum si fata de articolul 120-122 din Constitutie privind principiile de baza ale administratiei publice, autoritatile comunale si orasenesti, consiliul judetean", se arata in comunicat.

Liberalii i-au cerut Avocatului Poporului, la inceputul lunii iulie, sa ridice direct "exceptia de neconstitutionalitate" a OUG 63 din 30 iunie, invocand ca ordonanta nu respecta caracterul de "urgenta", incalca principiul autonomiei locale si afecteaza regimul autoritatilor administratiei publice locale.

Potrivit sesizarii trimise de liberali Avocatului Poporului, OUG 63/2010, care modifica Legea finantelor publice si care prevede, printre altele, reducerea numarului de angajati din administratia locala, nu respecta criteriile de urgenta si de "situatie extraordinara a carei reglementare nu mai poate fi amanata".

Guvernul a decis, la inceputul lunii iulie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 pana la 60.000 angajati din sectorul public, dintre care cei mai multi, respectiv circa 54.000 persoane, vor fi concediati din administratia locala.

Disponibilizarile de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sustinea ca, in urma calculelor facute, la nivelul tuturor unitatilor administrativ-teritoriale, numarul de posturi peste normative este de 53.432.

Potrivit acestuia, economia de cheltuieli de personal cu respectarea normativului este de 1,5 miliarde lei, reprezentand o reducere de personal de 26,2% si o diminuare de cheltuieli de 29,1% din total.

Curtea Constitutionala a dezbatut, marti, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea OUG63/2010, instanta contitutionala respingand-o. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cc, # concedieri, # administratia, # locala , #Stiri Locuri de munca