Cat de productiva este relaxarea la locul de munca

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 14:05
2538 citiri
Cat de productiva este relaxarea la locul de munca

Munca la birou poate fi mai stresanta pentru corpul tau decat iti imaginezi. Numarul mare de ore petrecute in fata calculatorului iti poate cauza probleme cu circulatia sanguina, ceea ce inseamna ca muschii nu primesc suficient oxigen, iar tensiunea musculara creste, provocand dureri repetate. Nu doar corpul are de suferit intr-o zi de munca, de aceea trebuie sa gasesti modalitati sa ai grija de tine, chiar si in conditii de stres, sunt de parere expertii in HR citati de Monster.com. 

Cu cat pozitia pe care o ocupi este mai importanta, cu atat nivelul de stres se amplifica, tensiunea afectand chiar si viata ta personala.

Tensiunile de la birou iti pot amplifica anxietatea si chiar insomniile temporare, sustin specialistii.

Invata sa respiri corect

Cateva tehnici de respiratie corecta ti-ar fi extrem de utile, mai ales in zilele grele in care conflictele de la birou risca sa iti puna in pericol jobul.

Inspira adanc si expira incet, repetand miscarea in mod regulat timp de cel putin un minut.

Inchide ochii si incearca sa respiri din ce in ce mai adanc, mai incet si pe o durata cat mai mare de timp, atunci cand simti nevoia sa iti reimprospatezi energiile intr-o zi normala de munca.

Cand trebuie sa iti controlezi furia, incearca sa inspiri pe nas pentru o secunda, apoi sa expiri tot pe nas pentru o secunda.

Repeta miscarea, marind numarul secundelor cu fiecare respiratie, te sfatuiesc specialistii.

Fa miscari in mod regulat

Cateva miscari simple te pot ajuta sa iti relaxezi corpul si sa scapi de tensiunea musculara acumulata atunci cand petreci opt ore pe zi pe scaun, in fata calculatorului.

O tehnica simpla indicata de specialisti este lipirea spatelui de spatarul scaunului, in timp ce iti odihnesti mainile pe genunchi.

In continuare inclina umerii puternic in fata si apoi indreapta spatele, lasand umerii puternic in jos si repeta miscarea pana cand iti simti spatele relaxat.

Pe langa exercitiile fizice si cele de respiratie, specialistii te sfatuiesc sa apelezi si la cateva obiecte care iti vor face mai placuta ziua de munca.

Obiecte de aromaterapie

Asigura-te ca ai la indemana o crema hidratanta, un dispozitiv care emana arome sau chiar un potpourri cu aroma de levantica, intrucat aceasta este bine cunoscuta pentru proprietatile sale calmante.

Ai grija ca aroma sa fie suficient de subtila astfel incat sa nu iti deranjezi colegii.

Renunta la cafea, in favoarea ceaiului

Ceaiul de musetel, spre exemplu, te poate ajuta sa te linistesti dupa o discutie in contradictoriu cu seful sau colegii tai.

Elemente vizuale

Aseaza pe birou o fotografie a locului tau preferat sau un buchet de flori, pentru a permite ochiului sa se relaxeze, din cand in cand.

#productiv, # relaxare, # loc, # de, # munca , #Stiri Locuri de munca