Cat de importanta este motivarea la locul de munca

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 09:56
4334 citiri
Cat de importanta este motivarea la locul de munca

Am intalnit frecvent, in ultima perioada persoane care nu mai au motivatie sa continue sa munceasca cu responsabilitate si satisfactia lucrului bine facut. Si cum in lumea angajatorilor trendul motivatiilor financiare este in scadere, merita sa luam in considerare si automotivarea. Cred ca toata lumea stie ce inseamna motivatie. Exista cateva stiluri personale diferite de motivare. Nu le voi prezenta in acest articol, insa va voi prezenta despre cum puteti afla ce va motiveaza pe voi si cum va puteti descoperi stilul motivational in rutina de trezire din fiecare zi.

Dimineata cand suna ceasul spuneti: “Oh nu, mai lasa-ma sa dorm inca putin” si apasati pe buton! Cand ceasul suna iar o voce interioara spune: “Este timpul de trezire!” Creierul dumneavoastra ar putea sa inceapa sa va arate imagini in care va grabiti sa va imbracati si sariti peste micul dejun. Dar patul este prea cald si confortabil si va ganditi: “Nu-i mare lucru, ma imbrac cu hainele de ieri. Cine are nevoie de mic dejun?” Si apasati din nou pe buton.

Apoi peste cateva minute ceasul suna din nou. Iar de data asta vocea interioara spune: “Trebuie sa te TREZESTI, altfel INTARZII si o sa ai probleme serioase.” De data aceasta creierul incepe sa va arate imagini in care va vedeti cum ajungeti tarziu la lucru si trebuie sa ii dati explicatii sefului. Dar va ganditi la faptul ca ati putea conduce cu o viteza mai mare spre serviciu si adormiti la loc.

Dar ceasul suna si vocea spune acum tare: “ESTE TIMPUL SA TE TREZESTI! TREBUIE SA TE TREZESTI!!” Creierul incepe sa va arate imagini ale clientilor, colegilor asteptandu-va nerabdatori. In mintea dvs seful urla si tipa amenintandu-va cu concedierea. Iar cand aceasta reprezentare din mintea dumneavoastra a devenit destul de mare si apropiata spuneti: “Bine, o sa ma trezesc.” Sunteti in sfarsit motivat. V-ati mobilizat construind scenarii ale lucrurilor de care doriti sa va indepartati.

Tot asa au existat si momente cand v-ati trezit de dimineata pentru a merge la serviciu si v-ati gandit la lucrurile grozave pe care urmeaza sa le faceti in acea zi. V-ati gandit cum realizarea acestor lucruri avea sa va apropie de ceea ce va doreati, incercand sentimente de bucurie, implinire, incredere. V-ati vazut facand anumite lucruri si indreptandu-va catre recompensele asteptate. Ati vazut cum se leaga aceasta zi de urmatoarea conducandu-va catre lucrurile pe care le doreati cu adevarat in viata.

Aceste doua tipuri de motivatie functioneaza in moduri foarte diferite avand orientari si rezultate diferite. Orientarea motivatiei poate fi inspre ceea ce ne dorim (placere, confort, relaxare) sau departe de ceea ce nu ne dorim (durere, disconfort, stres). Exista pana la urma locuri periculoase, actiuni daunatoare si tipuri de gandire negativa de care merita sa ne indepartam, la fel cum exista locuri minunate, oameni de nadejde sau tipuri de gandire pozitiva de care merita sa ne apropiem.

O punere in paralel a strategiilor motivationale inspre si departe de face la prima vedere motivarea inspre mult mai atractiva. Persoanele cu o motivatie inspre spun: “Exista un mod de trai mai bun. Imagineaza-ti pur si simplu ce iti doresti si mergi in directia asta.” Cand cineva spune neadevaruri si faceti aluzii rautacioase luati atitudine. Acesta este un exemplu de strategie departe de.

Daca sunteti un om de afaceri plin de succes, poate ca unul dintre lucrurile care v-a adus acolo unde sunteti a fost amintirea saraciei in care ati crescut. Daca a va aminti acele vreumuri grele va motiveaza sa continuati sa actionati acum pentru a obtine o calitate superioara vietii, atunci v-ati utilizat adecvat si eficient motivatia de tip departe de.

Avantajele motivatiei inspre sunt mai clare.
Persoanele care se indreapta inspre obiective si recompense sunt foarte pretuite in societatea noastra. Cand cercetam avantajele ambelor directii de motivare, descoperim ca o orientare inspre este mai bine directionata catre scop, iar o orientare departe de este mai degraba indreptata catre identificarea si rezolvarea problemelor.
Cum ar fi daca in fiecare zi, chiar de la trezire, va coordonati motivatia inspre obiectivele propuse?

Rodica Obancea, Executive&Team Coaching

#ceasul, #dar, #dejun, #este, #imbracati, #micul, #patul, #prea, #sariti, #suna , #Stiri Locuri de munca