Cat de adanca este prapastia intre viziunea managerilor si cea a angajatilor

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 11:56
2654 citiri
Cat de adanca este prapastia intre viziunea managerilor si cea a angajatilor

Productivitatea companiilor este serios afectata de diferenta de viziuni din interior, este concluzia unui sondaj realizat de compania de HR Adecco, pe un esantion de 700 de angajati si 300 de sefi din SUA, privind relatia dintre angajati si echipa de management. Rezultatele acestui studiu sunt ingrijoratoare pentru manageri, care sunt sfatuiti sa regandeasca tipul de interactiune pe care il au cu angajatii si stilul de leadership pe care il abordeaza, informeaza publicatia FastCompany.com. 

Autoritar vs. Coach

In momentul in care au fost rugati sa descrie tipul de leadership din compania lor, angajatii si managerii au oferit raspunsuri total diferite.

Doar 15 procente din sefi au caracterizat propriul stil de management drept autoritar, spre deosebire de un procent de 23% din angajati, care au oferit acest raspuns.

Doar 11% din angajati considera ca managementul autoritar este stilul dezirabil in compania lor.

Majoritatea managerilor nu isi dau seama cat de autoritari sunt, potrivit raportului citat de FastCompany.com.

In acelasi raport este prezentat faptul ca sefii se considera lideri cu viziune si cu spirit de coach, caracterizare desfiintata de angajati.

Unul din trei manageri considera ca are un stil de management de tip coaching, insa doar unul din cinci angajati este de acord, potrivit raportului Adecco.

Respectul fata de colegul de echipa

Unul din trei angajati se considera mai inteligent decat seful sau, chiar daca cel din urma are mai multe studii.

Aceasta atitudine se regaseste la 41% dintre angajatii tineri si proaspat absolventi, in comparatie cu 30% dintre angajatii care fac parte din generatia “baby boomers”.

Respectul este foarte strans legat de varstele persoanelor care interactioneaza.

In timp ce majoritatea angajatilor si sefilor impartasesc se respecta reciproc, diferenta de varste poate cauza probleme semnificative in ceea ce priveste respectul.

89% din repondenti au spus ca ar putea sa lucreze si sa acorde respect unui sef cu doi ani mai tanar decat ei, 68% ar putea respecta un sef cu zece ani mai tanar si doar 56% ar acorda respect unui sef cu douazeci de ani mai tanar.

Un domeniu in care majoritatea repondentilor au fost de acord este cel in care seful trebuie sa munceasca alaturi de echipa sa duca la capat proiectul, subiect cu care aproape trei sferturi dintre cei intervievati au fost total de acord si 14% au fost partial de acord.

Interesul fata de o pozitie superioara

Desi multi dintre cei inclusi in sondaj au exprimat o critica dura la adresa stilului de management al sefului, foarte putini sunt interesati in mod direct de o pozitie de management.

36% dintre barbati aspira la postul sefului lor, in comparatie cu un procent de doar 23% dintre femei.

Doar 18% din angajatii care fac parte din generatia “baby boomers” aspira la aceeasi pozitie, spre deosebire de un procent dublu de tineri angajati.

Repondentii care sunt si parinti s-au aratat mult mai interesati de un astfel de post (36%), in comparatie cu cei care nu au niciun copil (23%), se arata in raportul Adecco citat de FastCompany.com.

#viziune, # manageri, # angajati, # sefi, # companii , #Stiri Locuri de munca