Castigul salarial net a scazut in aprilie la 1.436 lei

Luni, 07 Iunie 2010, ora 10:09
1944 citiri
Castigul salarial net a scazut in aprilie la 1.436 lei

Castigul salarial mediu net a fost in aprilie 1.436 lei, cu 4,8% mai mic fata de luna anterioara, cand au fost acordate prime de Paste si alte premii anuale, dar si din cauza unor nerealizari de productii, somaj tehnic sau dificultati financiare, potrivit datelor INS.Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic fata de luna precedenta, precizeaza Mediafax.

Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (803 lei).

In aprilie fata de martie, castigul salarial net a scazut in majoritatea activitatilor economice, cele mai semnificative scaderi fiind inregistrate in domeniul fabricarii produselor din tutun (-30,9%).

Scaderi intre 15% si 17% au avut loc in domeniul intermedierii financiare si extractia carbunelui superior si inferior.

Salariile din domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice si invatamant au fost mai mici cu volari cuprinse intre 10% si 14%.

Cresteri ale castigului salarial mediu net in aprilie fata de luna anterioara s-au inregistrat doar in cateva activitati economice si au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv prime de Paste), de realizarea de productii ori incasari mai mari.

Astfel, castigul salarial net a inregistrat cea mai importanta crestere in tranzactiile imobiliare, cu 8,1%, in timp ce un avans de 6,8% a avut loc in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii.

Avansuri intre 4% si 5% au fost inregistrate in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inclusiv inregistr?ri audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe, transporturi pe apa, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in activitatile de invatamant (-10,7%), administratie publica (-8,6%), sanatate si asistenta sociala (-4%) ca urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri (stimulente) si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar si din cauza retragerii/diminuarii anumitor sporuri ori a dificultatilor financiare.

Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 94,9%.

Comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 125,3%, cu 6,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna martie 2010.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

#activitate, #domenii, #salariu, #valoare , #Stiri Locuri de munca