Castigul salarial net: 1.422 lei in iunie

Miercuri, 04 August 2010, ora 10:09
1471 citiri
Castigul salarial net: 1.422 lei in iunie

Castigul salarial mediu net a fost in iunie de 1.422 lei, in scadere cu 0,4% (6 lei) fata de mai, dar in crestere cu 3,1% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit datelor INS, preluate de NewsIn.

In luna analizata, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.951 lei, cu 0,6% mai mic fata de luna precedenta, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Nivelul castigurilor salariale medii lunare nete din iunie 2010 a inregistrat usoare diferente fata de luna precedenta, in functie de specificul activitatilor economice.

Majorarile salarial mediu net au avut loc ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic.

Totodata, s-a consemnat scaderi cu 9% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), intre 6% si 8% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, industria metalurgica si intre 4% si 6% in fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apa, administratie publica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Scaderile castigului salarial mediu net in iunie fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea, in mai, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri, de nerealizarile de productii ori incasari mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat reduceri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, in toate activitatile: administratie publica (-4,5%), invatamant (-2,1%), sanatate si asistenta sociala (-1,7%).

Indicele castigului salarial real pentru iunie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,4%. 

Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 123,7%, cu 0,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna mai 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#castig, #salarial , #Stiri Locuri de munca