Castigul salarial mediu net s-a mentinut in octombrie la 1.340 lei

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 11:03
1249 citiri
Castigul salarial mediu net s-a mentinut in octombrie la 1.340 lei

Castigul salarial mediu nominal net nu s-a modificat in octombrie fata de septembrie, mentinandu-se la 1.340 lei, aceasta valoare este insa cu 2,5% sub cea din aceeasi luna a anului anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Si castigul salarial mediu brut s-a mentinut in octombrie la aceeasi valoare din septembrie, de 1.846 lei, se arata intr-un comunicat al INS.

Nivelurile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (796 lei). 

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, castigurile angajatilor din sectorul de extractie a minereurilor metalifere au crescut cu 28,5%, iar a celor din activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor textile, industria metalurgica intre 3 si 6%.

Totodata, au avut loc majorari intre 2 si 3% in transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistr?ri audio si activitati de editare muzical?; activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).

In unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative reduceri au avut loc in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 34,3%, si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 20,3%.

De asemenea scaderi intre 7% si 12% s-au operat in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii anexe extractiei si intre 4% si 6% in telecomunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea bauturilor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (11,3%) - ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar si ca efect al disponibilizarii personalui cu salarii mici, in invatamant (3,9%) - ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici si in sanatate si asistenta sociala (2,1%) - ca urmare a acordarii de prime ocazionale, platii orelor suplimentar lucrate, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici.

Fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ), castigul salarial mediu net din luna octombrie a scazut in sectorul bugetar cu 20,6% in invatamant, cu 19,1% in administratia publica, respectiv cu 18,4% in sanatate si asistenta sociala.

Indicele castigului salarial real pentru octombrie 2010 fata de septembrie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,5%.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, indicele castigului salarial real a fost de 90,4%.

Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 112,1%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna septembrie 2010.

#angajati, #castig, #mediu, #salariu , #Stiri Locuri de munca