Castigul salarial mediu net a scazut la 1.339 lei

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 10:16
1447 citiri
Castigul salarial mediu net a scazut la 1.339 lei

Castigul salarial mediu net a scazut in luna august la 1.339 lei, fiind cu 1,2% (16 lei) mai mic decat cel din luna iulie, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), transmite NewsIn.

Comparativ cu august 2009, castigul salarial mediu nominal net a scazut in a opta luna a acestui an cu 0,7%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 92,3%, potrivit INS.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei in august, fiind cu 1,2% mai mic decat in luna precedenta.

"Indicele castigului salarial real pentru luna august 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%", se mai arata in comunicatul INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna august in activitatile de transporturi aeriene (3.330 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (787 lei).

In a opta luna din 2010 au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari - 7% - fiind in fabricarea produselor de tutun.

Scaderi au fost inregistrate si in activitatile de fabricare a produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, tabacirea si finisarea pieilor, in industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, precum si in activitatile de intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

In august, au fost inregistrate si cresteri ale castigului salarial mediu net, in activitati de editare (9,9%), respectiv alte activitati extractive (9,5%), in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, precum si in activitati de servicii in tehnologia informatiei si fabricarea bauturilor.

In sectorul bugetar, scaderi salariale au fost inregistrate in invatamant, sanatate si asistenta sociala, mai arata datele INS.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#angajati, #castig, #romani, #salarii, #salariu , #Stiri Locuri de munca