Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Castigul salarial mediu net: 1.467 lei in ianuarie

Castigul salarial mediu net: 1.467 lei in ianuarie


Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.467 lei in luna ianuarie, in scadere cu 137 lei (8,5%) fata de luna anterioara, in timp ce fata de ianuarie 2011 s-a majorat cu 3%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost platite in ianuarie in intermedieri financiare (3.577 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (852 lei).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 100,3%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.022 lei, in scadere cu 187 lei fata de decembrie.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru ianuarie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 91,2%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,3%, cu 11,5 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2011.

Ianuarie, scadere a nivelul castigului salarial mediu net fata de decembrie

Datele INS arata ca, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in decembrie 2011 cand s-au acordat premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte).

De asemenea, castigul salarial mediu net din ianuarie 2012 a scazut ca urmare realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, cu 24,3%, in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, cu intre 20% si 23% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, telecomunicatii, activitati de editare si cu intre 17,0% si 19,0% in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea altor mijloace de transport, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai mari cresteri salariale, in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, cu 10,1%, in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), respectiv cu 7,3% in activitati de posta si de curier.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna decembrie in invatamant (-2,6%), ca urmare a reducerii platii cu ora a cadrelor didactice cauzata de vacanta scolara, sanatate si asistenta sociala (-1,7%), ca urmare a neplatii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare, precum si neacordarii sumelor din alte fonduri.

In activitatea de administratie publica s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net fata de luna decembrie (0,2%) ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna din anul precedent.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1516 ori